Violeta Ivanov, deputat PCRM: „Am văzut ochii oamenilor. Credeam că vom obţine 40%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta
Ivanov a fost ministrul Mediului în Guvernul Grecianîi (2008-2009) FOTO:
Alexandru Tarlev
Violeta Ivanov a fost ministrul Mediului în Guvernul Grecianîi (2008-2009) FOTO: Alexandru Tarlev

Într-un interviu pentru Adevărul Moldova, deputatul comunist, Violeta Ivanov, care va fi viitoarea preşedinte a fracţiunii parlamentare a PCRM, explică de ce Partidul Comuniştilor a obţinut cel mai slab rezultat la alegerile parlamentare. Ivanov vorbeşte şi despre viziunea comuniştilor cu privire la posibila colaborare cu cele trei partide pro-europene.

Doamna Ivanov, cum Partidul Comuniştilor îşi va reprezenta alegătorii în noul Parlament?

Ne vom strădui să urmăm programul nostru electoral. Avem o listă cu proiectele de legi pe care le-am înaintat în legislatura a XIX-a. 77 dintre acestea nu au fost examinate, deşi am fost destul de insistenţi. Vom înainta din nou unele proiecte, deoarece sunt foarte bune. Programul este foarte clar - eliminarea criminalităţii, corupţiei, echitatea socială, modernizarea economică, consolidarea interesului naţional şi pacea interetnică. Cu părere de rău, alegerile din anul acesta au arătat că societatea este divizată în două.

Aceste alegeri au constituit o dezamăgire pentru Partidul Comuniştilor?

Da, sigur. Rezultatele acestor alegeri nu corespund deloc potenţialului partidului. Am avut multe întrevederi, am văzut ochii oamenilor - cu câtă atenţie ne ascultau. Auditoriile au fost arhipline, începând de la colectivele studenţeşti şi terminând cu muncitori. Ni se crea impresia că vom avea neapărat susţinerea a 40 %.

Dar unde aţi dat greş?

Nu cred că Partidul Comuniştilor a dat greş. Noi n-am vrut să divizăm societatea. Programul nostru a fost orientat spre construcţia unui stat de drept. Un stat consolidat şi un stat neutru. Pentru noi este principial să găsim un dialog atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Suntem acei care au iniţiat modernizarea europeană a Republicii Moldova. Noi am semnat acordul RM-EU. Dar standardele bune, spre care tindeam, sunt greu de atins. Noi nu ne ascundeam după lozinci. Se făceau lucruri bune.

Suntem conştienţi că avem interese faţă de piaţa Rusiei, că avem foarte mulţi cetăţeni care lucrează acolo. Nu putem rupe aceste relaţii. De aceea, noi am mizat pe faptul că alegătorii o să înţeleagă şi o să se includă profund în programul nostru care a fost destul de paşnic.

Cunoaşteţi şi acea clonă care a apărut - Partidul Comuniştilor Reformatori. Având decizia Curţii de Apel, eram convinşi că acest partid nu se va regăsi pe listele electorale. Aţi văzut că ei au luat sub 5 procente şi suntem conştienţi de faptul că oamenii, pur şi simplu, au greşit. A fost o eroare.

Cred că şi acea ieşire din funcţie a sistemului electronic s-a făcut intenţionat.

Preşedintele Vladimir Voronin a spus acum câţiva ani că va fi o greşeală dacă societatea se va diviza pe criterii geopolitice. Noi nu am avut alegeri, dar un referendum geopolitic.

Totuşi, dacă adunăm voturile pe care le-au obţinut toate partidele de stânga, putem presupune că acestea ar fi avut o majoritate...

Mă bucur că sunteţi atât de deschişi. Dar noi nu suntem pentru acele extreme de stânga sau de dreapta. Noi auzim astăzi că partidele de dreapta tind spre aderarea la blocul NATO. E o chestiune foarte sensibilă.

Vlad Filat a îndemnat recent la un dialog între partidele viitoarei coaliţii - PLDM, PD şi PL, pe de o parte, şi PCRM, de cealaltă parte. Aţi primit o invitaţie oficială în acest sens?

Este un lucru bun când partidele conştientizează că trebuie să ne aşezăm la masa de negocieri. Ne aflăm într-o situaţie, aş spune, extremă. Practic, jumătate de an nu a lucrat Parlamentul. Guvernul şi-a asumat obligaţiuni pe care nu le-a îndeplinit. Nu avem buget. Situaţia socială şi situaţia economică este dezastruoasă. Luăm în consideraţie şi ceea ce se întâmplă în Ucraina. Eu cred că partidele politice trebuie să se aşeze la masa de negocieri urgent.

PCRM va participa în acest format?

Dar de ce vedeţi PCRM ca ceva...? PCRM mereu a luptat pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor. Noi suntem un partid pentru care prioritatea de bază a fost statalitatea, neutralitatea, asigurarea socială şi economică a cetăţenilor. În cadrul plenarei PCRM s-a formulat sarcina de a examina posibilitatea desfăşurării unor consultări cu partidele parlamentare pentru a consolida societatea moldovenească, dar şi pentru a realiza programul nostru de guvernare. Cei 300.000 de cetăţeni aşteaptă ceva de la noi. Ar trebui ceva de făcut fiindcă ne aflăm în prag de dezastru.

PCRM va fi de acord să se aşeze la aceeaşi masă de discuţii la care va sta şi Partidul Liberal?

Noi putem să discutăm, dar noi niciodată nu vom accepta priorităţile Partidului Liberal - aderarea la blocul NATO.

Dar nici în cadrul coaliţiei nu există un consens la acest subiect...

Dacă dumnealor îşi schimbă viziunea, în ceea ce priveşte statalitatea, neutralitatea, am putea discuta cu acest partid. Considerăm că este ceva nomal ca politicienii să găsească o limbă comună pentru a salva ţara.

Dar cum vă vedeţi în cadrul guvernării - membru al unei coalţii largi prezent în Guvern sau ca şi un partid care va avea controlul asupra unor instituţii de stat?

Nu vă pot răspunde acum la această întrebare pentru că nu au început negocierile. Trebuie să demonstrăm că putem discuta. Atunci când va fi ceva mai concret, dacă va fi, noi vom veni cu detalii. Deocamdată pentru noi nu este atât de principial repartizarea funcţiilor, ci consolidarea societăţii.

Fostul comunist, Igor Dodon, a spus că PCRM va funcţiona în Parlament ca o opoziţie de buzunar...

Domnul Dodon se contrazice foarte des. Spunea cândva că aderarea la Uniunea Vamală este o utopie. Domnul Dodon, când mergea la Bruxelles, vorbea frumos despre principii şi valori europene. Când merge la Moscova spune altceva. Cinstit să vă spun, nici nu atrag atenţie la ceea ce spune domnul Dodon.

În fosta fracţiune aţi avut mulţi fugari. Deputaţii actuali au trecut vreun test de integritate care ar arăta că nu vă vor părăsi?

Mie mi-e foarte greu să vorbesc la acest capitol. Mulţi colegi cu care am lucrat, atunci când au făcut pasul respectiv contra unor beneficii, bani sau altceva, nu au făcut-o pentru că aveau idei, principii. Au făcut-o pentru nişte beneficii. De ce timp de opt ani, cât am fost la guvernare, nimeni nu a ieşit din partid?

Citește și: Situaţia la frontieră

Unul dintre proiectele noastre prevede că, în cazul în care îţi schimbi orientarea politică, depui mandatul şi pleci.

În cadrul unei eventuale coalţii largi, PCRM ia în calcul schimbarea Constituţiei pentru ca cetăţenii să aleagă preşedintele în mod direct?

Pentru noi Constituţia este ceva firesc. În Constituţie sunt stipulate foarte clar acele principii pe care le regăsiţi şi în programul nostru. Nu cred că problema modului în care alegem preşedintele este o prioritate.

Veţi stărui asupra revizuirii Acordului de Asociere?

Noi am venit cu o scrisoare concretă către Delegaţia UE în care ne-am expus clar cu ce articole nu suntem de acord. Pe partea economică sunt lucruri bune, dar suntem puşi să implementăm directiva respectivă în termeni foarte restrânşi, ceea ce este imposibil. De exemplu, implementarea directivei cu privire la apa potabilă e un lucru foarte bun tratarea apei cu ozon. Dar este imposibil s-o implementezi în trei ani. Din discuţia cu experţii europeni, am înţeles că este posibilă revederea unor articole din Acord.

Un expert polonez, Kamil Calus, a declarat într-un interviu pentru Adevărul Moldova că dacă PCRM nu se va afla la guvernare în următorii patru ani, atunci partidul va muri.

Cred că nu trebuie să vă faceţi griji, pentru că noi putem reînvia în forţă. Noi trebuie să ne gândim cum vom salva Republica Moldova, şi nu la viaţa Partidului Comuniştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite