VIDEO Socialiştii şi Blocul ACUM, la prima întrevedere oficială. Mihai Popşoi: Vrem să luptăm împreună cu PSRM împotriva lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO captură video privesc.eu
FOTO captură video privesc.eu

Blocul politic ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, a acceptat invitaţia la discuţii publice lansată de Partidului Socialiştilor joi, 11 aprilie. Din partea Blocului ACUM s-au prezentat la eveniment vicepreşedintele PAS, Mihai Popşoi, şi vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari.

Delegaţia PSRM a fost formată din secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, secretarul pentru ideologie al formaţiunii, Ion Ceban, şi juristul PSRM, Fadei Nagacevschi.

Discuţiile între reprezentanţii celor două entităţi politice au fost în mare parte în contradictoriu, iar Ion Ceban a declarat că în aşa situaţie cel mai probabil se va merge la alegeri anticipate. Totuşi, o decizie finală în urma discuţiilor cu ACUM va fi luată vineri, 12 aprilie, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM.

Delegaţia Blocului ACUM insistă pe formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi pe deţinerea funcţiei de preşedinte al Parlamentului, ambele iniţiative ar trebui realizate cu voturile Socialiştilor, însă PSRM nu acceptă un asemenea scenariu.

Delegaţia PSRM propune formarea unei majorităţi parlamentare ACUM-PSRM, pe patru ani, cu partajarea funcţiilor în stat. Socialiştii susţin că aceasta este singura formulă juridică legală.

Alexandru Slusari a subliniat că nu poate fi vorba despre o alianţă PSRM-ACUM, ci doar despre o colaboare în vederea „eliberării statului din captivitate”. Blocul ACUM în continuare propune să fie susţinut pachetul de iniţiative legislative „de deoligarhizare” a statului.

Mihai Popşoi a afirmat că Blocul ACUM îşi doreşte să lupte alături de PSRM contra lui Vlad Plahotniuc, însă nu poate sprijini candidaţii PSRM în anumite funcţii din lipsă de încredere, care ar trebui restabilită inclusiv prin faptul dacă Socialiştii sprijină iniţiativele ACUM „de deoligarhizare”.

Ion Ceban a menţionat că Socialiştii sunt dispuşi să analizeze pachetul respectiv de legi, precizând că pentru adoptarea acestora este necesar mai întâi să fie formată conducerea Parlamentului, fapt care necesită, în opinia socialiştilor, oficializarea unei majorităţi parlamentare, însă Blocul ACUM nu acceptă această iniţiativă. De asemenea, Socialiştii consideră că nu e corect ca Blocul ACUM, cu 26 de mandate, să pretindă la funcţia de şef al Guvernului şi preşedinte al Parlamentului.

Deputatul socialist Ion Ceban a anunţat miercuri, 10 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, că PSRM invită Blocul politic ACUM la discuţii oficiale joi, 11 aprilie, pentru a discuta despre formarea unei alianţe de guvernare şi învestirea unui Guvern.

Blocul politic ACUM a informat că este deschis pentru discuţii cu Socialiştii, însă doar dacă sunt respectate anumite condiţii, precum existenţa unui „angajament public ferm din partea PSRM în vederea demontării actualului regim mafiot”.

Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor a decis în cadrul şedinţei de marţi, 9 aprilie, că nu va sprijini formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul politic ACUM. Totodată, luând în considerare că PSRM a obţinut cele mai multe mandate parlamentare, Socialiştii au anunţat că pretind la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi la şefia a două ministere - Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe.

Blocul ACUM a comunicat că nu va sprijini propunerea Socialiştilor propunerea Socialiştilor şi că nu poate fi vorba despre coaliţie cu PSRM. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat marţi, 9 aprilie, că Partidul Socialiştilor promovează interesele Partidului Democrat şi ale lui Vlad Plahotniuc, după ce Socialiştii au anunţat că nu vor sprijini un Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi că vor pretinde la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dar şi la şefia a două ministere.

Amintim că după alegerile parlamentare din 24 februarie, din Republica Moldova, niciun partid nu a obţinut majoritate parlamentară (50+1), fiind nevoie de o coaliţie. PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. Dacă timp de trei luni nu se va forma o majoritate parlamentară, preşedintele ţării trebuie să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.

PDM a făcut o invitaţie la dialog către Blocul ACUM, aceştia însă au refuzat categoric orice discuţii cu Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a anunţat că ar dori să discute doar cu Socialiştii cu privire la un pachet de legi de deoligarhizare al statului. Cu alte cuvinte, Blocul ACUM admite o cooperare cu Socialiştii în vederea eliminării din sistemul de stat a oamenilor afiliaţi lui Plahotniuc. Socialiştii încă nu au răspuns la propunerile ACUM, subliniind că mai întâi este nevoie de aşezat la masa de dialog şi de discuat.

De partea cealaltă, Socialiştii au avut deocamdată o întrevedere doar cu democraţii, despre care au spus că au fost constatate atât lucruri în comun, cât şi divergenţe politice, fără a se lua o decizia cu referire la formarea unei alianţe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite