VIDEO Tensiuni în satul Varniţa. Unii cetăţeni au blocat drumul de acces către secţiile de votare deschise pentru alegătorii din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a comunicat că, până la ora 11.00, Poliţia a documentat 15 încălcări în alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie. În cinci cazuri este vorba despre blocarea intenţionată a traseelor pentru a obstrucţiona deplasarea alegătorilor către secţiile de votare amplasate în Floreşti, Dubăsari, Rezina şi Bender.

În satul Varniţa, mai mulţi cetăţeni, însoţiţi de unii deputaţi din Parlamentul de la Chişinău, au blocat drumul de acces dinspre Bender spre secţia de votare. Aceştia îşi motivează decizia prin faptul că nu vor să permite alegătorilor din Transnsitria să influenţeze rezultatulor votului. În opinia lor, alegătorii din regiunea transnistreană au fost organizaţi şi remuneraţi pentru a vota.

Potrivit lui Marin Maxian, în urma dialogului cu Poliţia, oamenii au permis accesul autovehiculelor, însă situaţia rămâne tensionată. Maxian a precizat că în blocarea traseelor sunt implicaţi şi unii deputaţi. În acest sens, şeful adjunct al Poliţiei i-a somat pe aceştia să înceteze aceste acţiuni. El susţine că cetăţenii respectivi ar fi stopat mai multe autovehicule şi au solicitat celor prezenţi în maşini să prezinte actele. Prin urmare, Maxiam a avertizat că doar poliţia este împuternicită să întreprindă asemenea acţiuni, iar cei care substituie organul legii comit o ilegalitate. 

Totodată, Maxian a menţionat că au fost documentate cinci cazuri de transportare a alegătorilor către secţiile de votare.

Deputatul PAS Igor Grosu, care se află la Varniţa printre cetăţenii care blochează accesul alegătorilor din Transnistria, a declarat că acţiunile sale sunt justificate, pentru că nu vrea ca separatiştii să influenţeze rezultatele alegerilor de la Chişinău. De asemenea, deputatul a spus că alegătorii din Transnistria nu sunt informaţi şi că votează contra unor sume de bani. Câţiva observatori CSI care au venit la dialog cu deputatul Igor Grosu i-au spus parlamentarului că acesta încalcă legea prin faptul că nu le permite alegătorilor din Transnistria să-şi exercite dreptul la vot.

Tot în Varniţa, un cetăţean s-a ales cu proces penal după ce a intrat în conflict cu mai mulţi cetăţeni, iar în rezultat a folosit gaze lacrimogene împotriva acestora. 

Amintim că în cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt canidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite