VIDEO Îmbrânceli şi înjurături la şedinţa Consiliului Municipal Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Şedinţa Consiliului municipal Chişinău de vineri, 2 aprilie, s-a lăsat cu scandal. Proiectul de decizie cu privire la securizarea şi dezvoltarea zonei Centru – Nucleul Istoric al oraşului, a fost aprobat cu votul a 28 de aleşi locali, în timp ce fracţiunea PAS a protestat, ieşind cu pancarte la tribună, înainte ca proiectul să fie prezentat. Consilierii municipali s-au înjurat reciproc, ajungându-se şi la îmbrânceli, transmite IPN.

Proiectul a fost prezentat de autoarea acestuia, Aliona Mandatii, consilieră a Platformei DA. Mandatii a precizat că această decizie vine să reglementeze aplicarea prevederilor Regulamentului local de urbanism în partea ce ţine de zonarea funcţională a teritoriului, precum şi anumite reglementări urbanistice la sistematizarea urbană a teritoriului şi emiterea actelor permisive pentru autorizarea executării lucrărilor de intervenţie la imobilele cu statut de monument, construcţie, reconstrucţie, desfiinţare, care vor fi aplicabile până la aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Centru.

De cealaltă parte, fracţiunea PAS a invocat avizul negativ de la CNA şi încălcări de procedură, cu riscuri de corupţie. „Proiectul cu privire la securizare şi dezvoltarea zonei Centru – Nucleu Istoric al Oraşului Chişinău, propus de Platforma DA, contravine legislaţiei. Propunerea legiferează Regulamentul Local de Urbanism (RLU), care, conform Deciziei CMC Nr. 22/40 din 25 decembrie 2008, nu poate fi aplicat în zona centru. Cel mai important pas care trebuie făcut pentru salvarea centrului municipiului Chişinău este elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. Acesta ar trebui să delimiteze zona centrală, care se va dezvolta conform unor reglementări stricte”, se arată în poziţia fracţiunii PAS.

După dezbateri îndelungate şi aprinse pe marginea proiectului de decizie, consilierii au votat ca acestea să fie încheiate şi să se treacă la procedura de vot. Pe fundalul strigătelor, proiectul a fost votat ca bază şi consilierii au mers în pauză. Reveniţi în şedinţă, PAS a cerut închiderea şedinţei. Într-un final, proiectul a fost votat în variantă finală, cu un amendament propus de Alexandr Bondarenco, consilier PSRM, care a propus o completare la textul proiectului. Şi anume, „Construcţia în nucleul istoric al municipiului se va proiecta şi construi în baza PUZ şi, după caz, a PUD (Plan de Urbanism de Detaliu), aprobate de CMC.

Dilema de a continua sau nu şedinţa a provocat tensiuni şi mai mari, cu înjurături şi îmbrânceli. Până la urmă, s-a anunţat pauză de masă.

Proiectul aprobat pune în sarcina viceprimarului de ramură să creeze un grup de lucru care va elabora Conceptul de dezvoltare al Centului Istoric al Chişinău, până la data de 31 august 2021. Direcţia generală arhitectură urbanism şi relaţii funciare va asigura elaborarea documentaţiei de urbanism, iar Direcţia generală finanţe este responsabilă de redistribuirea resurselor financiare existente pentru realizarea concepţiei de dezvoltare a nucleului istoric.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite