Victor Ponta solicită Chişinăului să nu repete greşelile României: La Bucureşti se discută doar despre dosare penale, nu despre şcoli, drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Ex-premierul României, Victor Ponta, a îndemnat guvernarea de la Chişinău să nu repete greşelile României în ce priveşte schimbarea sistemului electoral şi lupta cu corupţia. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Schimbarea sistemului electoral nu va rezolva problemele deodată. Ţara are nevoie de stabilitate. Actuala guvernare a făcut minuni, a reuşit să obţină această stabilitate. Într-un sistem electoral uninominal se creează două forţe politice importante, una dintre ele, care va avea mai mulţi parlamentari, va asigura stabilitate. Eu văd în acest moment două forţe politice importante, PDM, care oferă Moldovei stabilitate şi o direcţie foarte clară către Uniunea Europeană şi România, pe de o parte, şi PSRM, de orientare prorusă. Dacă veţi avea un sistem uninominal, eu nu ştiu ce vor vota oamenii din Moldova, dar, cu siguranţă, veţi avea o stabilitate. Sper să nu câştige socialiştii. Eu nu vreau să dau sfaturi, dar vă rog să nu repetaţi greşelile României. Ce s-a întâmplat în România cu sistemul uninominal? Cei care au fost pe primul loc în colegiu, au rămas acasă, iar cei de pe locul 2, 3, 4, 5, au ajuns în Parlament. Cel care e pe primul loc trebuie să ajungă în Parlament”, a spus fostul şef al Guvernului de la Bucureşti.

Victor Ponta a sugerat să nu se exagereze în privinţa dosarelor de corupţie: „Vreau doar să preluaţi lucrurile bune din România şi să învăţaţi din greşelile noastre. În România acum se discută doar despre dosare penale, nu despre şcoli, drumuri”.

Fostul premier român consideră că Republica Moldova nu va adera în timpul apropiat la Uniunea Europeană şi că Guvernul de la Chişinău să fie mai insistent faţă de cel de la Bucureşti. 

„Moldova nu se va integra în curând în UE. La problemele cu care se confruntă, UE nu va primi în timpul apropiat alţi membri. Trebuie să faceţi în Republica Moldova o societate care să ia standardele europene. Trebuie să fiţi mai insistenţi cu Guvernul de la Bucureşti. România trebuie să fie principalul avocat al Republicii Moldova în relaţia cu UE. Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi de dezvoltare economică. Anul trecut, eu nu am mai văzut acelaşi interes de la Bucureşti în a face marile noastre companii să investească în Republica Moldova. Guvernul de la Chişinău ar trebui să fie mai insistent faţă de colegii de la Bucureşti”, a declarat Victor Ponta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite