Şeful delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel: „A treia alianţă de guvernare va trebui să introducă schimbări serioase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel FOTO: Dumitru Goncear
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel FOTO: Dumitru Goncear

După cinci luni dificile, desemnarea unui nou guvern şi preşedinte al Parlamentului pun punct crizei politice şi întăresc drumul Moldovei în perpectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. De acest fapt se arată încrezut şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, care salută ultimele schimbări de la Chişinău.

Oficialul european consideră că Igor Corman şi Iurie Leancă reprezintă o alegere bună.

 „Îi cunosc destul de bine pe ambii şi îi respect pentru munca politică pe care au efectuat-o. Cred că ambii reprezintă o alegere bună şi că vom lucra extrem de bine cu ambii şi că ei îşi vor exercita influenţa pe drumul continuării atât de necesarului proces de reforme”, a declarat Schuebel în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit ambasadorului UE la Chişinău, semnarea Acordului de Asociere până la următoarele alegeri parlamentare rămâne obiectivul primordial. „Acum există un guvern nou şi eu sper din suflet ca acest guvern va fi capabil să lanseze pregătirile pentru semnare şi că vom asista la semnarea acestui acord de asociere înainte de următoarele alegeri parlamentare care vor urma.”

În acest sens, Dirk Schuebel a specificat că aşteaptă o abordare şi schimbări serioase din partea guvernării, vizavi de implementarea reformelor.

„Alianţa de guvernare va trebui să introducă nişte schimbări serioase, faţă de modul cum au acţionat precedentele două. Evident, Uniunea Europeană vrea să vadă o abordare serioasă a reformelor care trebuie înfăptuite în această ţară, nu doar  frumoase spuse oficialilor de la Bruxelles şi alte capitale europene.  Noi vom fi foarte atenţi la seriozitatea cu care procesul de reforme este continuat, la felul cum este combătută corupţia, pentru că doar aşa această ţară îşi va putea  continua calea pro-europeană. Iar în cazul în care aceste reforme sunt continuate, Uniunea Europeană este prima care va oferi sprijinul necesar pentru implementarea acelor paşi care trebuie făcuţi”, a specificat politicianul.

„Una dintre cele mai importante sarcini este cea de a include şi mai mult societatea civilă în acest proces. Cu referire la guvern, va fi foarte important ca toate cele trei partide care formează noua alianţă de guvernare să participe în mod egal şi plenar în procesul de integrare europeană. (...) Sper că această nouă echipă va începe lucrul cu o forţă şi dedicaţie nouă pentru a duce mai departe procesul de reforme, fără implicarea intereselor de partid sau personale”, a mai adăugat Dirk Schuebel.

După mai bine de trei luni de criză, pe 30 mai, PLDM, PD şi grupul liberalilor reformatori au constituit Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană, l-au ales pe Igor Corman preşedinte al Parlamentului şi au votat Guvernul Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite