Tudor Ulianovschi: Aplicaţiile militare care au loc în regiunea transnistreană sunt o provocare
0Ministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, susţine că aplicaţiile militare care au loc în regiunea transnistreană, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt o provocare. Iar autorităţile vor fi tot timpul vehemente pentru a critica această practică. „Lucrăm cu OSCE-ul şi cu alte structuri pentru a promova poziţia noastră”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
„Noi trebuie să vociferăm ceea ce considerăm noi că este important pentru Republica Moldova. Şi această poziţie a Republicii Moldova a prins contur atunci când la New York, pe 22 iunie, a fost votată rezoluţia, care a reprezentat un semnal şi o presiune pozitivă pentru Federaţia Rusă ca existenţa unei solidarităţi internaţionale pe acest subiect. Da, rezoluţia nu este una coercitivă, Consiliul ONU pentru Securitate, dar este un semnal că ONU susţine poziţia Republicii Moldova şi de fapt reiterează angajamentul anterior asumat la Istanbul în 1999 de către Federaţia Rusă pentru a relua procesul de evacuare a trupelor şi muniţiilor”, a notat ministrul.
Potrivit lui, este necesară precizarea care ţine de două tipuri de trupe ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, în regiune – forţele de menţinere a păcii şi acel Grup operativ al forţelor ruse. Ministrul spune că GOTR-ul este de fapt o reminiscenţă a Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice.
„Şi aici această rezoluţie la ONU fixează elementul distinctiv între ambele tipuri de forţe ruseşti şi doi: spune foarte clar nevoia de a retrage aceste trupe şi muniţii. În opinia noastră, aplicaţiile militare care au loc în Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt o provocare şi tot timpul vom fi vocali şi vehemenţi pentru a critica această practică. Lucrăm cu OSCE-ul şi cu alte structuri pentru a promova poziţia noastră”, susţine şeful diplomaţiei.
Tudor Ulianovschi a mai spus că relaţia cu Federaţia Rusă este multidimensională şi ea se dezvoltă pe filiera Preşedinţiei, pe filiera parlamentară, pe filiera guvernamentală, economică, socială etc. „Noi dorim să avem o relaţie constructivă, pragmatică, dar şi corectă cu Federaţia Rusă, care să nu afecteze independenţa, suveranitatea naţională a Republicii Moldova”, spune oficialul.
Ministrul de externe s-a referit şi la relaţiile externe cu Bruxelles şi Washington, subliniind că Acordul de Asociere cu UE nu vine în contradicţie cu angajamentele Republicii Moldova în cadrul CSI. În altă ordine, ministrul a mai spus că SUA sunt gata să continue sprijinul pentru a asigura buna guvernare în Republica Moldova şi sunt gata să susţină Republica Moldova în parcursul european şi pe reglementarea paşnică a conflictului transnistrean.