Soldaţii ruşi au acces în Transnistria cu ajutorul puterii de la Chişinău. „În caz de război, transnistrenii nu au unde fugi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiraspolul, îngrijorat de decizia Kievului de a ridica un zid la graniţe FOTO: Adevărul
Tiraspolul, îngrijorat de decizia Kievului de a ridica un zid la graniţe FOTO: Adevărul

Ridicarea zidului la graniţa cu Republica Moldova de către Ucraina este un semnal de îngrijorare pentru Tiraspol, iar în cazul unei destabilizări a situaţiei din regiune, locuitorii regiunii transnistrene nu au unde fugi, a declarat reprezentantul Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, pentru publicaţia rusă „Nezavisimaia Gazeta”.

Potrivit sursei citate, Kievul a anunţat construirea zidului la graniţa cu Republica Moldova, pe segmentul regiunii transnistrene, din cauza că Tiraspolul reprezintă „o ameninţare reală în adresa securităţii Ucrainei”. Referitor la aceste gest, Beleakov a declarat că reprezintă un semnal de îngrijorare. „În cazul destabilizării situaţiei, transnistrenii nu vor avea unde să fugă aşa cum s-a întâmplat în 1992”, a declarat reprezentantul CUC.

El susţine că Ucraina nu are de ce să se simtă ameninţată de forţele militare ruse, deoarece Kievul a interzis tranzitul „pacificatorilor ruşi” şi transportul proviziilor pentru Grupul operativ al forţelor militare ruseşti care staţionează ilegal în Transnistria. „Totuşi, Grupul este asigurat cu provizii de Transnistria, iar rotaţia pacificatorilor ruşi are loc prin Aeroportul Chişinău. Anterior, erau probleme – circa 400 de persoane fiind reţinute şi deportate. Autorităţile moldoveneşti au rezolvat acum pozitiv problema”, a precizat Oleg Beleakov.

„Nezavisimaia Gazeta” scrie că nu este exclusă o destabilizare a situaţiei în regiune, fapt demonstrat şi de exerciţiile militare organizate recent de Tiraspol.

Astfel, „deputatul” din regiunea transnistreană Anatoli Dirun susţine că decizia Kievului de a ridica un zid la frontieră nu face decât să acutizeze situaţia, „care şi aşa nu este una simplă”. Dirun menţionează, în context, şi despre starea economică a regiunii, care va atinge un punct critic în ianuarie 2016, după expirarea regimului preferenţial comercial autonom cu Uniunea Europeană.  

Şi „ex-ministrul afacerilor externe” de la Tiraspol, Valeri Liţkai,  susţine că după anularea acestui regim de către UE, în Transnistria va avea loc un „tsunami” şi prevede două scenarii care s-ar putea materializa. „Transnistria va capitula în faţa Moldovei şi va aplica partea economică a acordului dintre Republica Moldova şi UE. Un alt scenariu se referă la ruperea oricăror relaţii cu UE şi aderarea la Uniunea Vamală”, a menţionat Liţkai.

Totuşi, acesta a prezentat date care arată că dacă în 2006 ponderea cifrei de afaceri din comerţul regiunii cu Rusia era de 46% din total, atunci în acest an cifra de afaceri este de 10%. „Comerţul cu malul drept reprezintă 35% din totalul cifrei de afaceri, iar începând cu 1 ianuarie aceste livrări se vor putea face doar ca parte a acordului încheiat de Moldova cu UE”, a subliniat reprezentantul Tiraspolului.

Sursa notează că, între timp, în Transnistria a fost demarată o acţiune de strângere a semnăturilor pentru a solicita ajutorul Rusiei, care să salveze regiunea „de blocada instituită de regimurile agresive ale Moldovei şi Ucrainei”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite