Socor: Moldova este profund bolnavă, în nicio ţară din Europa nu avem o asemenea situaţie în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic român Vladimir Socor consideră că evenimentul decisiv al anului 2019 îl reprezintă alegerile parlamentare din 24 februarie. În opinia sa, miza este una de politică internă, nu este în niciun caz o miză aşa-numită „geopolitică”.

„Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spaţiu eurasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situaţiei din Moldova la mai multă sau mai puţină normalitate. Situaţia din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio ţară din Europa nu avem o asemenea situaţie în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desfiinţată domnia legii, în care nu există piaţă liberă, este controlată de interese particulare şi mass-media, şi justiţia sunt, practic, controlate. O situaţie a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaţionale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică şi morală”, a notat analistul.

Întrebat despre eventuale coaliţii parlamentare după alegeri, Vladimir Socor nu exclude că, dacă forţele proeuropene nu vor accepta o coaliţie cu Partidul Democrat, PDM ar putea face o coaliţie cu Partidul Socialiştilor. 

„Nu e deloc de exclus şi platforma numită „pro-Moldova”, la care a aderat Partidul Democrat recent, poate să ducă anume în direcţia aceasta. Domnul Plahotniuc a proclamat orientarea pro-Moldova în loc de orientarea proeuropeană”, a spus analistul. 

În opinia sa, actuala retorică se concentrează pe două mesaje: pro-Moldova şi suveranitate. Acesta este un răspuns la recomandările şi mustrările adresate de instituţii europene actualei guvernări.

Cât despre un eventual front comun între Maia Sandu şi Andrei Năstase cu Vlad Plahotniuc, în opinia lui Vladimir Socor aceasta ar însemna o „sinucidere” pentru liderii PAS şi PPDA. 

„Şi nici măcar acesta nu e considerentul de căpetenie, faptul că ar fi o sinucidere din partea lor e un considerent de partid, dar nu e un considerent de interes naţional. Interesul naţional este schimbarea actualei stări de lucruri, acesta este interesul naţional deasupra intereselor de partid şi aderarea blocului ACUM la o eventuală coaliţie cu domnul Plahotniuc ar desfiinţa şansele schimbării, ar pecetlui actuala situaţie, ar cimenta actuala situaţie de boală profundă a Republicii Moldova, transformând blocul ACUM într-o simplă anexă a partidului puterii, a Partidului Democrat”, a menţionat analistul.

Vladimir Socor a mai spus că toţi aliaţii lui Vlad Plahotniuc au fost, pur şi simplu, lichidaţi. 

„Întâi cu partenerul de operaţiuni financiare al dlui Plahotniuc: Veaceslav Platon – lichidat; aliatul Vlad Filat, PLDM, al dlui Plahotniuc – aliat lichidat; Mihai Ghimpu, Partidul Liberal, Ghimpu şi Chirtoacă – aliat lichidat. Lista nu-i completă, lista poate fi prelungită. Domnul Plahotniuc şi-a sugrumat toţi aliaţii, i-a stors ca pe nişte lămâi şi i-a aruncat deoparte ca pe nişte lămâi stricate şi stoarse. A fost soarta tuturor, iar alţi aliaţi ai dlui Plahotniuc rămân aliaţi de frică, deoarece sunt şi ei vulnerabili, Ilan Şor e un exemplu”, consideră analistul.

Potrivit lui, Ilan Şor este un aliat captiv al lui Vlad Plahotniuc, e un aliat prizonier, e dat în judecată, poate fi condamnat în orice moment, dar îşi cumpără libertatea relativă şi provizorie făcând servicii liderului PDM. 

„Ilan Şor este un aliat, oricât de vicios ar fi acest aliat, este un aliat prizonier al dlui Plahotniuc şi exemplele de aliaţi prizonieri pot fi continuate. Mă gândesc la o serie de figuri foarte proeminente, nu vreau să le numesc, dar câteva figuri foarte proeminente din actualul Guvern şi din conducerea actualului Parlament care pot fi trimise în judecată pentru fapte comise când erau la putere în guverne anterioare: bănci, aeroporturi, dar aceste personaje rămân aliate ale dlui Plahotniuc cel puţin temporar”, a mai declarat Vladimir Socor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite