Socialiştii anunţă că au colectat numărul necesar de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a lui Dorin Chirtoacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele fracţiunii PSRM din CMC, Ion Ceban, a anunţat în seara de duminică, 28 mai, că socialiştii au colectat numărul necesar de semnături pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă.

Conform informţiei oferite de Comisia Electorală Centrală, grupul de iniţiativă al PSRM trebuia să strângă nu mai puţin de 64.400 de semnături în cel mult 60 de zile. 

Ion Ceban susţine că socialiştii au colectat în timp de 18 zile peste 64.800 de semnături, adică cu 1.400 mai mult decât numărul necesar.

Potrivit Codului Electoral, data referendumului o stabileşte CEC la propunerea Consiliului Municipal, nu înainte ca în decurs de 15 zile, Judecătoria Chişinău să verifice semnăturile. Dacă listele de subscripţie conţin numărul necesar de semnături valide, atunci Judecătoria va emite în termen de trei zile o decizie privind desfăşurarea referendumului local.

Referendumul nu poate fi organizat mai devreme de 30 de zile de la acea decizie şi nici cu 45 de zile mai târziu.

Situaţia rămâne neclară cum se va proceda în circumstanţele în care primarul de Chişinău a fost reţinut de CNA pentru trafic de influenţă şi se află în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Cel puţin articolul 176 din Codul Electoral privind restricţiile de desfăşurare a referendumului local nu conţine vreo prevedere ce ar interzice organizarea referendumului într-o astfel de situaţie.

Partidul Socialiştilor a început joi, 11 mai, colectarea de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Printre primii semnatari s-a enumerat şi Igor Dodon, care a sugerat atunci că Primăria ar putea fi preluată de socialişti.

Curtea de Apel Chişinău a acceptat joi, 27 aprilie, cererea grupului de iniţiativă a PSRM pentru colectarea semnăturilor de organizare a referendumului local de revocare din funcţie a primarului Capitalei. Astfel, în termen de 60 de zile, grupul de iniţiativă respectiv trebuie să colecteze şi să prezinte la CEC nu mai puţin de 64.400 de semnături, pentru ca CEC să poată iniţia procedura de organizare a referendumului local.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite