Socialiştii se alătură lui Dodon în intenţia de a modifica Constituţia şi cer susţinere în Parlament. În caz cotrar, „un milion de cetăţeni vor semna iniţiativa”
0Socialiştii nu renunţă la ideea organizării alegerilor parlamentare anticipate. În acest sens, aceştia au decis să susţină iniţiativa legislativă de modificare a Constituţiei, înaintată de către fostul lider PSRM, actualul preşedinte al ţării, Igor Dodon. Proiectul de modficiare a Legii Supreme presupune oferirea dreptului pentru şeful statului de a dizolva Legislativul în alte cinci cazuri, decât cele două prevăzute de Constituţie.
Parlamentul de la Chişinău nu pare să fie dispus să dea curs iniţitivei lui Igor Dodon. În cadrul şedinţei de joi, 2 martie, deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc a afirmat că formaţiunea sa nu va susţine modificarea Constituţiei.
„Am constatat că aceste propuneri sunt contradictorii din punct de vedere juridic”, a subliniat Pistrinciuc.
De partea cealaltă, reprezentanţii guvernării, în persoana deputatului PDM Marian Lupu a spus că „avem probleme mult mai serioase pe ordinea de zi de care ar trebui să ne ocupăm şi să nu acordăm prea mult timp unui subiect ce nu merită acest timp”.
Astfel, socialiştii mizează pe voturile deputaţilor comunişti, care încă nu au dat un răspuns în acest sens. Însă, luând în considerare faptul că Vladimir Voronin nu ş-a sărijinit pe Igor Dodon în campania electorală, ba mai mult ca atât, liderul comunist a declarat că alegerile prezidenţiale sunt anticonstituţionale şi că preşedintele ţării trebuie ales în Parlament, şansele ca PCRM să se alăture iniţiativei sunt minime.
PSRM are la moment 24 de voturi, ei mai au nevoie de încă zece pentru a avea cel puţin o treime din numărul necesar de semnături, prevăzut de Constituţie pentru iniţierea procedurii de revizuire a Constituţiei. În caz contrar, dacă nu vor avea susţinerea Legislativului, deputaţii afirmă că vor începe procedura de colectare de semnături pentru organzizarea unui referendum de modificare a Constituţiei, fapt pentru care ar avea nevoie de 200.000 de semnături.
De menţionat, că pentru a adopta o lege de modificare a Constituţiei în Parlament, este nevoie de votul a 2/3 din deputaţi.
„Oamenii vor să vadă acest Parlament dizolvat. Oamenii vor alte partide, alţi deputaţi. De aceea, noi în mod categoric pledăm pentru modificarea Constituţiei. Pledăm în susţinerea iniţiativei preşedintelui Igor Dodon. Pledăm ca această cale să fie găsită acum în Parlament. Procedura legală prevede 34 de semnături ale deputaţilor. În cazul în care noi nu găsim acest lucru posibil în Parlament, noi ne rezervăm dreptul de a merge direct în popor şi vom porni procedura de referendum naţional constituţional. Vom apela la cetăţenii acestei ţări şi suntem absolut siguri că vom colecta numărul semnăturilor necesare. Suntem siguri că cel puţin 1 milion de cetăţeni sunt astăzi gata să semneze această iniţiativă. Oamenii vor să ofere preşedintelui dreptul pentru dizolvarea Parlamentului, în alte circumstanşe decât cele prevăzute astăzi de lege. Însă, ca să mergem direct în popor, noi dorim să epuizăm toate căile posibile în acest Parlament. Considerăm că se poate şi trebuie de găsit încă 10 semnături”, a declarat Vlad Bătrîncea.
Igor Dodon a prezentat marţi, 28 februarie, un proiect de lege de modificare a Constituţiei. Şeful statului doreşte ca Legea Supremă să prevadă posibilitatea de a dizolva Parlamentului în alte cinci cazuri, pe lângă cele două stipulate deja în Constituţie. Totodată, preşedintele a avertizat Parlamentul că, dacă până pe 24 martie acesta nu va susţine modificarea Constituţiei în plen, el va merge la referendum.