Serghei Lavrov: Cei care pledează pentru retragerea trupelor ruse din Transnistria doresc război între noi şi Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova consideră că cei care care au sugerat Republicii Moldova ideea privind necesitatea de retragere a trupelor ruse din Transnistria sunt intenţionaţi să declanşeze un război în regiune, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Eu nu cred că e posibil să prognozăm un război. Nimeni nu-şi doreşte acest lucru, cu excepţia celor care i-au ţinut de mână pe reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova, atunci când ei au semnat nota privind necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria. Acei care i-au sugerat asta Guvernului moldovean doresc război între noi şi Ucraina, între noi şi Republica Moldova”, a declarat Lavrov în cadrul unei discuţii cu studenţii Universităţii de Stat de Relaţii Internaţionale de la Moscova, notează Ria Novosti citat de Adevărul.

Şeful diplomaţiei ruse a menţionat că trupele ruse se află în Transnistria în baza acordului semnat la scurt timp după încheierea războiului de pe Nistru, în anii 90, atunci când datorită armatei ruse s-ar fi pus capăt conflictului.

Amintim că Chişinăul s-a adresat către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să demareze discuţii, în cadrul celei mai apropiate Adunări Generale, privind necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

Moldova solicită ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU.

De menţionat că, într-un comunicat de presă al MAE de la Chişinău, instituţia a subliniat că „iniţiativa Republicii Moldova nu pune în discuţie şi nu urmăreşte retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană, dar a Grupului Operativ al Forţelor Armate a Federaţiei Ruse, care staţionează ilegal pe teritoriul ţării în ultimii 25 de ani, fapt care contravine prevederilor constituţionale, neutralităţii permanente, suveranităţii şi principilor imperative ale dreptului internaţional.

MAE a precizat că toate informaţiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federaţia Rusă, care spun că Moldova cere evacuarea pacificatorilor, distorsionează atât esenţa iniţiativei Republicii Moldova la ONU, cât şi a stipulărilor textuale ale documentelor transmise Secretarului General al ONU”.

Într-un articol în Novaya Gazeta (Rusia) se menţionează că la Chişinău nu se fac deosebiri între misiunea de pacificatori şi Grupul Operativ al Forţelor Armate ruse, ceea ce înseamnă că autorităţile moldoveneşti şi-ar dori evacuarea inclusiv a pacificatorilor.

Krasnoselskii susţine că Chişinăul doreşte anume evacuarea pacificatorilor ruşi, prezenţa cărora ar fi fost declarată neconstituţională pe teritoriul Republicii Moldova de către Curtea Constituţioanală de la Chişinău.

Liderul de la Tiraspol nu exclude că Chişinăul ar putea aplica forţa militară contra Transnistriei. În acest context, el speră pe sprijinul Rusiei în această problemă, potrivit Novaya Gazeta.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirmă că evacuarea trupelor Federaţiei Ruse va fi posibilă doar după soluţionarea politică a conflictului îmgheţat de pe Nistru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite