Rusia stă în spatele acţiunilor de destabilizare a Muntenegrului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul din Podgoriţa, Muntenegru. FOTO: europeanwesternbalkans.com.
Parlamentul din Podgoriţa, Muntenegru. FOTO: europeanwesternbalkans.com.

La 16 octombrie, în Muntenegru au avut loc alegeri parlamentare, după ce ţara s-a confruntat cu o criză politică în 2015 şi 2016, în care a fost cerută demisia prim-ministrului Milo Djukanovici şi alegeri parlamentare anticipate. Alegerile au fost câştigate tot de partidul lui Djukanovici, Partidul Democratic al Socialiştilor din Muntenegru.

Acesta va controla 36 din cele 81 de mandate din parlamentul unicameral de la Podgorica şi nu va avea majoritate simplă, fiind pus în situaţia să formeze un guvern de coaliţie cu cele două partide social-democrate mai mici care împreună deţin 6 mandate.

Alegerile din acest an au fost marcate de un scandal cu reverberaţii în securitatea naţională a Muntenegrului. Pe 16 octombrie, poliţia muntenegreană a arestat 20 de cetăţeni ai Serbiei care, conform datelor forţelor de ordine, pregăteau atentate teritoriste. „După cum presupunem, ei au intrat în Muntenegru pentru a executa atacuri armate asupra instituţiilor statului, secţiilor de poliţie şi altor obiective importante, dar şi asupra înalţilor demnitari de stat”, a spus Slavko Stoianovici, directorul poliţiei muntenegrene. Atacurile ar fi urmat să aibă loc în mai multe oraşe din ţară.

În cursul zilei de 27 octombrie, presa din Muntenegru, Serbia şi Rusia a relatat despre expulzarea din Serbia a unui grup de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, la câteva zile după arestarea sârbilor în Muntenegru, tot în legătură cu pregătirea atentatelor teroriste în Muntenegru. După cum informează ziarul rus „Kommersant”, situaţia ar fi necesitat implicarea secretarului Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, fost şef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Patruşev. Acesta a încercat să evite o răcire iremediabilă a relaţiilor sârbo-ruse. Pe 26 octombrie, Patruşev a vizitat Belgradul şi s-a întâlnit cu conducerea statului sârb, inclusiv cu preşedintele Tomislav Nikolici, prim-ministrul Aleksandr Vucici şi ministrul de interne Iviţa Dacici. Discuţiile au avut loc fără presă, iar scopul lor a fost, conform comunicatului oficial, acela de a semna un acord în domeniul securităţii între Serbia şi Federaţia Rusă. Acest acord se discută de mai mulţi ani, iar semnarea lui este aşteptată pentru primăvara lui 2017. În acelaşi timp, conform spuselor lui Patruşev, documentul nu va avea forţa unui tratat internaţional şi nu va fi obligatoriu. Însă, în mediile sârbeşti de securitate, s-a vorbit despre faptul că scopul real al vizitei fostului şef al principalului serviciu rus de informaţii este acela de a normaliza relaţiile ruso-sârbe după ce au fost descoperite celule de antrenament pentru activităţi teroriste, în care cetăţenii sârbi apăreau pe post de executanţi, iar ruşii le erau instructori.

Interesul Rusiei de a destabiliza Muntenegrul, inclusiv prin recurgerea, acum, la violenţă odată ce metoda manifestaţiilor de protest (susţinute puternic de la Moscova), se pare că a eşuat, are legătură cu faza finală de aderare a ţării la Alianţa nord-atlantică. Aceasta a început în decembrie 2015, atunci când Muntenegru a primit invitaţia oficială de a deveni stat membru al NATO. Procesul de ratificare a calităţii de membru de către toţi membrii Alianţei, în număr de 28, este aşteptat să dureze până în primăvara lui 2017, după care ţara se va putea integra efectiv în cea mai mare structură de securitate de pe glob.

Rusia şi-a manifestat nemulţumirea faţă de intenţia Muntenegrului de a deveni membru al NATO încă de la primirea invitaţiei oficiale, declarând, prin vocea purtătorului de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov, următoarele:

„Expansiunea continuă spre est a Alianţei Nord-Atlantice şi a infrastructurii militare a NATO nu poate rezulta decât în acţiuni de răspuns din est, adică din partea Rusiei, în termenii asigurării securităţii şi a parităţii intereselor”.

Judecând după ultimele evenimente din Muntenegru şi Serbia, se pare că Rusia îşi desfăşoară din plin acţiunile de destabilizare a unei ţări pe cale să devină membru al NATO. Şi aceste acţiuni cuprind şi o parte conspirată, ascunsă, care urma să semene teroare în mica ţară balcanică dar care, momentan, a fost destructurată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite