Monitorizare Interpol pe numele lui Vlad Plahotniuc - scopul ascuns al Rusiei? Acesta ar fi motivul nemulţumirii Chişinăului faţă de Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu au avut joi, 9 martie, o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin. Oficialii moldoveni i-au transmis acestuia o notă destinată Kremlinului, în care Chişinăul s-a arătat deranjat că instituţiile de la Moscova încearcă să pună sub monitorizare internaţională politicieni din Moldova, dar şi că serviciile ruse ar hărţui oficialii moldoveni la intrarea în Rusia.

În acest context, Candu şi Filip au cerut oficialilor moldoveni să se abţină de la vizite în Rusia până la soluţionarea problemei.

Publicaţia NewsMaker.md scrie că, doar cu două ore înainte ca Pavel Filip să se vadă cu Farit Muhametşin, prim-ministrul ar fi avut o întrevedere cu ambasadorii europeni acreditaţi la Chişinău, printre care s-a regăsit şi ambasadorul SUA, James Pettit.

Făcând referire la surse care au participat la acea întrevedere dintre Filip şi diplomaţii europeni, jurnaliştii de la NewsMaker notează că premierul s-a plâns acestora pe faptul că oficialii moldoveni sunt hărţuiţi la frontiera cu Rusia. Totodată, Filip i-a informat despre intenţia Chişinăului de a trimite o notă către Ambasada Rusiei în Moldova, unde îşi vor prezenta îngrijorările.

Potrivit publicaţiei, la acea întrevedere Pavel Filip le-ar fi spus ambasadorilor europeni că serviciile speciale ruse încearcă să obţină monitorizarea Interpol pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc. 

În comunicatul de presă al Parlamentului, în care a fost prezentat o parte din conţinutul notei Chişinăului către Moscova, nu au fost date nume concrete, despre ce politicieni hărţuiţi, perchiziţionaţi şi monitorizaţi este vorba, însă se confirmă că pe numele unor politicieni din Moldova, Rusia a încercat să-i monitorizeze.

„În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti. Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât şi nejustificat.

De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor moldoveni”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa mai menţionează că Vlad Plahotniuc nu ar fi ieşit din ţară în ultima jumătate de an. Precizăm că democratul nu a fost prezent la Congresul Internaţionalei Socialiste din 2 - 4 martie, ce a avut loc în Columbia, şi unde Plahotniuc a fost ales în calitate de vicepreşedinte.

Reacţia Ministerului de Externe al Rusiei

„Conţinutul acestei note trezeşte multe semne de întrebare. O vom analiza”, a declarat viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin pentru agenţia de presă TASS.

Oficialul rus a confirmat că ambasadorul Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin, a transmis MAE rus documentul primit de la MAE al Moldovei.

„Trebuie foarte atent să-l analizăm. Să vedem argumentele după care foarte serios să discutăm această problemă”, a subliniat Grigori Karasin.

Renato Usatîi confirmă ipoteza conform căreia în nota Chişinăului către Moscova era vizat numele lui Vlad Plahotniuc

Îndată după publicarea informaţiei despre nota Chişinăului, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat într-o postare video pe Facebook că Vlad Plahotniuc, ştiind despre faptul că în curând va fi eliberat un mandat internaţional de arestare pe numele său, ar fi decis să se victimize şi să dea vina pe ruşi.

„Eu nu o dată am spus despre faptul că există dosare penale pe numele lui Plahotniuc şi oamenii săi. Vor fi şi mandate de arestare şi Plahotniuc nu va putea cumpăra procurori şi judecători străini”, a subliniat Usatîi.

Primele persoane în stat au prezentat o altă explicaţie a faptului de ce sunt oficialii moldoveni persecutaţi de serviciile ruse.

„Toate aceste abuzuri, hărţuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă şi punerea lor sub monitorizare internaţională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reţinuţi oficiali ai băncii amintite, iar judecători şi executori au fost puşi sub învinuire, unii dintre ei fiind trimişi deja în judecată”.

Plahotniuc, monitorizat de Interpol în anul 2007

În anul 2013, presa de la Chişinău a scris despre faptul că Vlad Plahotniuc a fost monitorizat în anul 2007 de Interpol. 

Ministrul de Interne de atunci, Dorin Recean, a confirmat în februarie 2013 că Vlad Plahotniuc este în vizorul Interpol.

Şi Plahotniuc a recunoscut că a fost monitorizat de Interpol, în 2007, deşi cu doar câteva zile înainte nega informaţiile apărute în presă şi confirmate de ministrul de Interne Dorin Recean. Plahotniuc a fluturat şi acte pe care le-ar fi primit de la Biroul Interpol şi care ar dovedi că n-a fost vreodată în vizorul acestuia.   

„Am fost sub monitorizare o anumită perioadă. În aceeaşi listă erau şi alte persoane importante din structurile de stat ale altor ţări. Şi asta pentru că am aterizat cu un avion charter într-o regiune din nordul Italiei unde oameni de afaceri din Rusia au făcut mai multe achiziţii de imobile“, a explicat Vlad Plahotniuc în 2013.

Departamentul Securitate internă s-a autosesizat în acest caz şi a descoperit că din document lipsesc mai multe pagini. MAI a recuperat doar şase din aceste file. În aceste pagini, Interpolul italian descrie legătura dintre Vlad Plahotniuc şi gruparea criminală Solntsevskaya din Rusia, o formaţiune extrem de feroce şi de temut, aflată în topul zece al celor mai influente grupuri de crimă organizată din lume.

Potrivit documentelor, adresate inclusiv instituţiilor abilitate de la Chişinău, încă din anul 2005 Interpolul a adunat informaţii conform cărora mai multe grupări oligarhice, printre care şi Solnţevskaia, au fost implicate în afaceri imobiliare ilegale în Italia. Conform documentelor, membrii acestor grupări mergeau în Italia pentru o perioadă scurtă de timp şi investeau sume enorme de bani, de provenienţă ilegală, în afaceri hoteliere şi imobiliare de lux. Alegerea obiectului investiţiei revenea unor persoane dubioase care jucau rolul de intermediari şi activau pe întreg teritoriul Italiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite