Republica Moldova, împărţită între Europa şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană, FOTO: Adevarul Moldova
Uniunea Europeană, FOTO: Adevarul Moldova

Politica externă continuă să împartă opţiunile cetăţenilor din Republica Moldova în mod egal între Europa şi Rusia, se arată într-un sondaj de opinie realizat de IMAS, la comanda IPN.

Proporţia respondenţilor care cred că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Vest (Europa) este de 44% şi coincide cu opţiunea respondenţilor care mizează pe o apropiere de Rusia. 12% din respondenţi fie nu au răspuns, fie cunosc situaţia şi nu se pot pronunţa. Directorul IMAS, Doru Petruţi, a declarat că opţiunea pentru Uniunea Europeană se menţine aproximativ la acelaşi nivel cu opţiunea pentru Uniunea Vamală.

Dacă  astăzi ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, 51% dintre respondenţi susţin că ar vota pentru aderare, iar 35% împotrivă. Totodată, dacă referendumul ar fi pentru aderarea la Uniunea Vamală, 49% dintre respondenţi ar vota pro, iar 32% ar vota împotrivă. În eventualitatea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, cei mai mulţi respondenţi – 46% au declarat că ar vota împotrivă şi doar 25% ar vota pentru. Datele sondajului mai arată că 48% din respondenţi sunt foarte îngrijoraţi că Rusia ar încerca să invadeze Republica Moldova, 24% sunt îngrijoraţi doar într-o anumită măsură, iar 21% nu sunt deloc îngrijoraţi. Sondajul „Perspectiva votanţilor activi din Republica Moldova în pragul alegerilor parlamentare II” a fost realizat în perioada 1 – 10 noiembrie 2014. Marja de eroare este de plus-minus 3,1%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite