Republica Moldova, în atenţia oficialilor europeni şi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii diplomaţiilor din Danemarca şi Polonia, Martin Lidegaard (stânga) şi Grzegorz Schetyna (dreapta) FOTO: wiadomosci.dziennik.pl
Şefii diplomaţiilor din Danemarca şi Polonia, Martin Lidegaard (stânga) şi Grzegorz Schetyna (dreapta) FOTO: wiadomosci.dziennik.pl

După ce situaţia politică din Republica Moldova s-a stabilizat şi a fost învestit un nou Guvern, s-a reluat seria vizitelor oficialilor din străinătate. Astfel, în aceste zile vor avea loc mai multe întâlniri între reprezentanţii puterii de la Chişinău şi de peste hotare.

Astăzi, la Chişinău sosesc ministrul Afacerilor Externe al Regatului Danemarcei, Martin Lidegaard, şi ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, la invitaţia viceprim-ministrului Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, transmite IPN.

Vor cere implementarea Acordului de Asociere RM-UE

Ministerul de Externe de la Chişinău informează că oficialii vor avea întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministrul Chiril Gaburici şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Scopul vizitei celor doi oficiali europeni este de a reitera sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi implementarea Acordului de Asociere cu UE. 

Moldova şi Polonia au stabilit relaţii diplomatice în decembrie 1991. Cea mai recentă vizită la nivel înalt a fost efectuată de către preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, care a venit la Chişinău pe 20 noiembrie 2014. Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Regatul Danemarcei au fost stabilite în ianuarie 1992.

Un mesaj de la Washington

Barack Obama cu Antony Blinken secretarul adjunct de stat al SUA FOTO timesofisrael.com

Barack Obama, în discuţie cu Antony Blinken, secretarul adjunct de stat al SUA, care va vizita Moldova FOTO: timesofisrael.com

Secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken, va sosi în Republica Moldova mâine, 3 martie, pentru a discuta cu oficialii guvernamentali şi experţi neguvernamentali problemele-cheie din domeniul politic, economic şi de securitate. Oficialul american urmează să sugereze guvernului de la Chişinău să urgenteze implementarea reformelor necesare Republicii Moldova odată ce a ales parcursul de integrare europeană. Iar în context, va transmite sprijinul administraţiei de la Washington în acest sens. Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat al SUA, pe data de 3 martie Blinken se va deplasa la Chişinău. Oficialul american va junge la Chişinău, după ce va vizita Franţa, pe 2 martie. De la Chişinău, oficialul va pleca la Londra, Berlin şi Kiev.

Amintim că, în perioada 26 şi 27 februarie prim-ministrul Chiril Gaburici a efectuat prima sa vizită oficială în străinătate, deplasându-se la Bruxelles, unde a avut mai multe întrevederi cu oficialii europeni, printre care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Prima vizită oficială în Republica Moldova, după învestirea noului Guvern a fost efectuată de preşedintele României, Klaus Iohannis, care s-a aflat la Chişinău pe 24 şi 25 februarie. Liderul de la Cotroceni s-a întâlnit cu preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului, liderii partidelor pro-europene, dar şi cu studenţii de la Universitatea de Stat. Iohannis a declarat în repetate rânduri că va face din integrarea europeană a Republicii Moldova o prioritate naţională şi pentru România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite