Rep. Moldova. Amenzi de până la o 100.000 de lei pentru radiodifuzorii care admit dezinformări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Propaganda fals fake news FOTO Shutterstock

Furnizorii de servicii media care vor difuza conţinuturi calificate drept dezinformare sau informaţie ce afectează securitatea spaţiului informaţional audiovizual riscă amenzi de până la o sută de mii de lei. În cazul în care această încălcare va fi admisă repetat, acestui furnizor îi va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă.

Totodată, site-urile care vor admite dezinformări şi falsuri vor fi blocate de către Serviciul de Informaţii şi Securitate. Prevederile se conţin în proiectul de lege discutat aproape trei ore în plen şi care a fost votat în prima lectură după pauza anunţată în momentul în care deputaţii Blocului Comuniştilor şo Socialiştilor au blocat tribuna legislativului, transmite IPN.

Autorii proiectului, deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, susţin că dezinformarea şi informaţiile false în continuare reprezintă o provocare pentru securitatea informaţională a ţării. Proiectul prevede atribuţii noi pentru Serviciul de Informaţii şi Securitate. SIS va elabora şi implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acţiunilor care reprezintă ameninţări la adresa securităţii informaţionale.

Furnizorii de conţinut online de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi obligaţi, la indicaţia executorie a SIS, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice, dacă prin conţinutul respectiv se promovează dezinformare sau informaţii false.

Persoanele fizice şi juridice care deţin pagini web sunt obligate să plaseze informaţii de contact la loc vizibil. În lipsa lor, paginile vor putea fi blocate.

În cadrul dezbaterilor, deputata Partidului Şor, Marina Tauber, a declarat că scopul acestui proiect este instituirea cenzurii şi „punerea pumnului în gura presei incomode şi neloiale guvernării”.

„Nu mai încape îndoială că guvernarea este hotărâtă să-şi consolideze controlul politic asupra justiţiei şi să reducă la tăcere mass-media critică”, a declarat deputata Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Adela Răileanu, până fracţiunea să părăsească şedinţa.

Deputatul BCS, Constantin Starîş, a declarat că guvernarea, după cum îi este caracteristic, îşi asumă să decidă ce este adevăr şi ce este dezinformare. În momentul în care o guvernare, chiar şi cea aleasă în mod democratic, începe să considere doar poziţia sa corectă, se transformă imediat în dictatură, a adăugat parlamentarul.

După aproape trei ore de dezbateri, seputaţii comunişti şi socialişti au blocat tribuna Parlamentului. Şeful legislativului, Igor Grosu, a anunţat o pauză. La întoarcerea în sală, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a menţionat în luarea sa de cuvânt că scopul acestui proiect nu este de a interzice ceva, ci de a proteja cetăţenii, societatea şi statul. „Scopul este de a proteja demnitatea umană şi gândirea critică în societatea noastră. Scopul este de a proteja buna înţelegere în societatea noastră şi pacea în Republica Moldova. Noi nu putem şi nu avem dreptul să permitem ca dezinformarea şi propaganda de război, această armă de exterminare în masă a creierelor, să fie aplicată şi împotriva cetăţenilor Republicii Moldova”, a mai spus Oazu Nantoi.

Majoritatea parlamentară a votat iniţiativa legislativă în prima lectură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite