Promo-LEX a înregistrat diferenţe nesemnificative la numărătoarea paralelă a voturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Numărătoarea paralelă a voturilor, realizată de observatorii Asociaţiei Promo-LEX, confirmă rezultatele anunţate de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit şefului Misiunii, Pavel Postica, diferenţele înregistrate nu influenţează procentajul acumulat de către candidaţi, transmite IPN.

Astfel, conform datelor preliminare ale numărătorii paralele în municipiul Chişinău: Vasile Costiuc a acumulat 504 voturi (CEC a anunţat 503); Valeriu Munteanu – 8.058 de voturi (8.078 de voturi, potrivit CEC); Ion Ceban – 91.485 de voturi (91.575, potrivit CEC) şi Silvia Radu – 39.461 de voturi (39.460, potrivit CEC).

Cifrele Promo-LEX au coincis cu cele anunţate de CEC în cazul celorlalţi candidaţi: Alexandra Can – 385 de voturi; Maxim Brăila – 331 de voturi; Alexandru Mâţu – 374 de voturi; Constantin Codreanu – 10. 163 de voturi; Andrei Năstase – 71.803 voturi; Alexandr Roşco – 443 de voturi şi Victor Strătilă – 414 voturi.

Per general, Promo-LEX a constatat devieri de la prevederile legale atât în perioada campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor. De exemplu, în Jora de Mijloc, pe parcursul campaniei electorale a fost depăşit plafonul de cheltuieli permis de legislaţie de către un concurent electoral. Ca rezultat, acest concurent electoral a câştigat scrutinul.  

„Rolul nostru în calitatea de observatori este să aducem la cunoştinţa publicului aceste devieri, deja rolul instanţei de judecată este de a analiza şi a se expune dacă aceste devieri pot duce la anularea sau nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor”, a menţionat Pavel Postica.

Referindu-se la neconformităţile din listele electorale, şeful Misiunii de Observare a spus că CEC trebuie să elaboreze un mecanism eficient pentru ca semnalările din ziua alegerilor să fie înlăturate pentru scrutinele următoare. „CEC a subliniat că este de responsabilitatea alegătorului să semnaleze neconformităţile în listele electorale. Ceea ce nu a menţionat CEC este că peste 20% din birourile electorale în timpul campaniei, în timpul orelor de muncă, potrivit observatorilor Promo-LEX, sunt închise. Respectiv, nu cred că este corect să se paseze responsabilitatea exclusiv pe alegători”, a spus Pavel Postica.

Promo-LEX va monitoriza procesul electoral şi în turul doi de scrutin în municipiul Chişinău. Dat fiind prezenţa scăzută la urne în primul tur,  Promo-LEX va desfăşura pentru turul al doilea o campanie de educaţie civică şi electorală, îndemnând votanţii să fie mai activi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite