Problema şcolilor româneşti din regiunea transnistreană, abordată la APCE. Rusia riscă excluderea din Adunarea Parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sesiunea din 7-11 aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) discută două rezoluţii care cer sancţionarea Federaţiei Ruse pentru presiunile exercitate în Ucraina.

Primul text, susţinut de 74 de membri ai Adunării, îl are ca autor pe şeful delegaţiei Marii Britanii la APCE, Robert Walter, şi „condamnă  fără rezerve violarea intergrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei de către forţele armate ruse“, citează Europa Liberă. Rezoluţia cere excluderea delegaţiei ruse din Adunarea Parlamentară.

A doua schiţă de rezoluţie îi aparţine şefului delegaţiei daneze la APCE, deputatul Michel Jansen, şi cere suspendarea dreptului de vot al delegaţiei ruse pe aceleaşi motive. Documentul este susţinut de 86 de membri.

În cadrul şedinţei de ieri, Ana Guţu a abordat problemele cu care se confruntă şcolile româneşti din regiunea transnistreană şi presiunile exercitate de autorităţile autoproclamate de la Tiraspol  asupra liceului „Lucian Blaga“.

Ea a atenţionat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de riscul închiderii şcolilor româneşti din regiunea transnistreană în toamna acestui an. „Aceste provocări constante şi în ultima vreme accentuate, ţinând cont de contextul regional complicat, şi anume anexarea Crimeii de către Rusia, reprezintă aplicarea politicii ruse în această zonă de conflict îngheţat, căci Rusia e cea care alimentează financiar şi ideologic regimul de marionetă de la Tiraspol. Rusia a fost condamnată la CEDO în cazul şcolilor române contra Guvernului rus. Din păcate, efectul acestei condamnări a avut consecinţe şi mai grave asupra destinului şcolarilor“, a declarat Ana Guţu în discursul său.

Subiectul cu privire la suspendarea dreptului de vot al membrilor delegaţiei Rusiei în virtutea evenimentelor din Ucraina va fi dezbătut joi dimineaţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite