Prim-ministrul discordiei AIE 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinetul Filat 2 a asistat in corpore la şedinţa Parlamentului la care a fost votată moţiunea de cenzură
Cabinetul Filat 2 a asistat in corpore la şedinţa Parlamentului la care a fost votată moţiunea de cenzură

O primă rundă de negocieri cu liderii AIE s-a soldat fără vreun rezultat. „E prematur“, afirmă preşedintele Nicolae Timofti. În timp ce presa, dar şi unii politicieni au dat câteva nume de posibili premieri, foştii colegi de-ai lui Filat îi sugerează că, dacă refuză dialogul, ar putea fi cercetat penal, după modelul Iuliei Timoşenko sau al lui Adrian Năstase.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti i-a convocat ieri, la prima oră, pe toţi liderii partidelor din fosta coaliţie de guvernare. Prima rundă de negocieri de după căderea Guvernului a durat aproape o oră. „Dialogul între conducătorii celor trei formaţiuni va continua, iar când se va ajunge la o înţelegere, ne vom întâlni din nou. Fiecare are nevoie să mediteze şi să se consulte cu membrii partidelor pe care le conduc“, a anunţat Timofti, singurul care a făcut declaraţii după întrevedere.

CHIRTOACĂ ŞI LEANCĂ, PE LISTA CANDIDAŢILOR

Chiar dacă şefii partidelor care ne guvernează din septembrie 2009 au spus că e prematur să discute nume de potenţiali premieri, presa, dar şi unii deputaţi au numit câţiva politicieni cu şanse să ajungă prim-miniştri. Reprezentanţii PD şi ai PL sunt fermi pe poziţii – nu-l mai vor în fruntea Guvernului pe Vlad Filat, preşedintele PLDM.

„Numai nu cu Filat prim-ministru. El nu are dreptul moral să fie prim-ministru. Avem miniştri buni sau primari generali care ar putea fi premieri“, a declarat liderul liberalilor Mihai Ghimpu, într-un interviu pentru Cotidianul.ro. Ghimpu l-a nominalizat pe ministrul de Externe Iurie Leancă ca posibilă soluţie, dar s-a referit şi la nepotul său Dorin Chirtoacă, primarul general al Capitalei din 2007.
„Leanca este o buna candidatură“, a spus şi democratul Adrian Candu la un post TV. Totodată, unele mass-media au afirmat că pe lista potenţialilor premieri ar fi guvernatori Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, care a fost promovat de liberali în acest post.

FILAT RĂMÂNE CANDIDATURA PLDM

Vicepremierul Iurie Leancă, dar şi prim-vicepreşedinte al PLDM, a venit însă cu precizări. „Candidatul nostru la funcţia de premier rămâne Vlad Filat. Am aflat în aceste zile că am mulţi susţinători la PL şi PD, le sugerez să creeze un club al fanilor şi voi fi onorat să-l prezidez“, a spus în glumă Leancă. „Colegul meu domnul Filat a demonstrat că are capacităţile şi calităţile pentru a conduce eficient un guvern. Împreună cu colegii din Executiv, a ştiut să răspundă la problemele de ordin intern şi extern“, a spus ministrul de Externe. „Deoarece colegii din AIE s-au referit la experienţele democratice în sistemele parlamentare europene, acolo liderul celei mai mari formaţiuni care face parte din coaliţie întotdeauna este şeful Executivului. Dacă vor să îmbrăţişeze aceste valori, le sugerez să o facă în totalitate, nu doar segmentar“, a adăugat Leancă. Oficialul a anunţat că PLDM a convocat pentru ziua de 10 martie şedinţa Consiliului politic naţional al formaţiunii, unde se va discuta despre situaţia creată şi unde va fi „decisă calea partidului“.

AMENINŢAT CU PRECEDENTUL TIMOŞENKO

Imediat după demitere, Vlad Filat a menţionat, printre altele, că i s-ar pregăti dosar penal, pentru ca ulterior să fie suspendat din funcţie. Ideea a fost promovată de unii analişti. „Dacă Filat va manifesta, în continuare, încăpăţânare şi nu va ajunge la un compromis pentru a ţine Alianţa pe linia de plutire, într-un format sau altul, atunci fără îndoială se va repeta scenariul Timoşenko“, a admis Nicolae Chirtoacă, într-o intervenţie la Publika TV.

Şi liderul liberalilor i-a dat de înţeles fostului său coleg de coaliţie că riscă să fie cercetat penal. Iar ex-consilierul prezidenţial al lui Ghimpu Dan Dungaciu a fost mai explicit. Stenogramele şi interceptările scurse în presă, din care rezultă că liderul PLDM ordonă şefului Fisc ce amenzi să dea, îl vor costa scump pe Filat. „Căderea lui Adrian Năstase a început odată cu stenogramele. (…) Filat are o problemă. Acestea sunt mult mai explicite decât cele mai explicite stenograme din România“, a menţionat Dungaciu.

„DOAR TESTAREA OPINIEI PUBLICE“

Numele vehiculate până acum sunt o testare a opiniei publice, crede analistul Viorel Cibotaru. „Până la urmă pot exista două variante. Prima ar fi ca noua majoritate – PD, PCRM şi poate grupul socialiştilor, formată prin conjunctură, să vină cu propriile propuneri pentru această funcţie. L-ar putea propune la funcţia de premier pe Vlad Plahotniuc sau pe cineva de la comunişti. Din tabăra cealaltă, dacă se va dori revigorarea Alianţei, candidatura poate fi doar cea a lui Vlad Filat“, susţinea Cibotaru. Analistul mai afirmă că altă soluţii nu există. „Guvernele tehnocrate, de unitate naţională, nu au nimic în comun cu realitatea în care trăim. Deşi par frumoase, nu rezistă la prima discuţie în sensul fezabilităţii“, a adăugat analistul.

Dumitru Diacov: „Partidul Democrat n-a decis“

Preşedintele de onoare al PD Dumitru Diacov este de părerea că Republica Moldova ar putea avea un nou Guvern în cel mult două săptămâni, dacă ar exista bunăvoinţă între liderii AIE. Totodată, deputatul mai spune că formaţiunea sa nu a spus că nu-l acceptă pe Vlad Filat la funcţia de premier. „Câteva persoane au spus asta. Nu există încă o decizie a partidului în acest sens. Sunt posibilităţi să găsim candidaţi, care să întrunească voturile celor trei partide. Văd anumite persoane la această funcţie, dar nu pot da nume pentru că sunt om serios. Din AIE, PLDM este partidul care trebuie să ne spună cum vede această situaţie. De fapt, depinde şi de reprezentanţii PLDM dacă doresc să găsească un compromis sau să fie principiali şi să meargă până la capăt“, a declarat Dumitru Diacov pentru „Adevărul“.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite