Preşedintele Cehiei, la Chişinău: „Neutralitatea nu este un obstacol pentru integrarea europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miloš Zeman va avea întrevederi cu mai mulţi politicieni şi va participa la un forum de afaceri FOTO: Reuters
Miloš Zeman va avea întrevederi cu mai mulţi politicieni şi va participa la un forum de afaceri FOTO: Reuters

Preşedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, întreprinde, pe 22 şi 23 mai, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti.

UPDATE 13.20 Cei doi preşedinţi au discutat şi situaţia din regiune. „Alegerile prezidenţiale ar fi un prim pas pentru soluţionarea crizei din Ucraina“, a declarat preşedintele Cehiei.El şi-a exprimat speranţa că noul preşedinte va aduce ţara la conceliere, mai ales regiunile din Estul şi Sudul Ucrainei populate de vorbitori de limbă rusă, şi astfel va înlătura pericolul unui război civil şi intervenţiile din exterior. „Noi ne-am expus şi anterior poziţia fermă că susţinem integritatea teritorială a Ucrainei şi că toate problemele trebuie rezolvate pe cale paşnică, de către organele legale ale Ucrainei. Recunoaştem şi colaborăm cu actuala conducere a Ucrainei pentru a menţine relaţiile bune. Sperăm că se vor stopa acţiunile militare care duc la pierderi omeneşti şi să asistăm la 25 mai la alegeri prezidenţiale democratice“, a spus, la rândul său, Nicolae Timofti. 

UPDATE 13.15 Preşedintele Cehiei a vorbit şi despre descentralizarea ţării, după modelul european. Zeman este de părere că Republica Moldova ar putea reveni la împărţirea administrativă pe judeţe, iar Transnistria ar putea fi una dintre aceste zece regiuni cu reprezentare la nivel central, dar fără drept de veto. Referindu-se la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, liderul de la Praga a declarat că este decizia ţării, dar că aceasta nu este un obstacol pentru integrarea europeană şi a dat exemplul Austriei.   

UPDATE 13.10 La conferinţa de presă comună, Miloš Zeman a felicitat Republica Moldova pentru că a obţinut liberalizarea regimului de vize şi că va semna, pe 27 iunie, Acordul de Asociere cu UE, iar Nicolae Timofti a mulţumit Cehiei pentru sprijinul acordat ţării noastre pe parcursul său european. Cei doi şefi de state şi-au propus să valorifice potenţialul comercial, odată cu intrarea Moldovei în zona de liber schimb cu UE. Pe lângă cele două acorduri din domeniul economic semnate azi, peste 100 de companii din Cehia îşi prezintă ofertele de colaborare la forumul de la Chişinău, fiind dispuse să investească, în special, în energetică, transporturi şi logistică.  

În această dimineaţă, Miloš Zeman va fi întâmpinat la Reşedinţa de stat din Chişinău de către Nicolae Timofti, în cadrul unei ceremonii oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor purta convorbiri tête-à-tête, vor lua parte la discuţiile delegaţiilor, vor susţine o conferinţă de presă comună şi vor participa la deschiderea Forumului oamenilor de afaceri cehi şi moldoveni.

Tot astăzi vor fi semnate două acorduri de colaborare bilateral, iar preşedintele ceh va depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi va avea o întrevedere cu liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin.

Mâine, Miloš Zeman, va discuta cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi premierul Iurie Leancă.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite