Polonia califică propunerea lui Jirinovski „absurdă“, iar deputatul ucrainean Ghennadi Moskal spune că acesta nu vorbeşte niciodată fără acordul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe de la Varşovia a comentat astăzi propunerea politicianului ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, care a propus Ungariei, Poloniei şi României să-şi ia înapoi teritoriile din Ucraina de Vest care le-au aparţinut în trecut. Ministerele de Externe din cele trei ţări au primit şi scrisori oficiale în acest sens de la Duma de Stat.

Ministerul polonez al Afacerilor Externe a calificat, luni, drept „o mare absurditate“ propunerea lui Vladimir Jirinovski de marţi, din plenul Parlamentului. „Doar un spirit bolnav poate avea astfel de idei“, a comentat la rândul său Tomasz Nalecz, un colaborator apropiat al preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, citat de Mediafax.

Ieri, Ministerul de Externe de la Varşovia a primit oficial prin poştă o scrisoare de la Duma de Stat cu propunerea lui Jirinovski. Şi Ministerul român de Externe a primit scrisoarea liderului ultranaţionalist rus Vladimir Jirinovski, privind împărţirea vestului Ucrainei între România, Polonia şi Ungaria, dar nu o va comenta, întrucât o consideră absurdă, potrivit unei postări pe contul de Twitter al MAE.

În acelaşi timp, deputatul ucrainean Ghennani Moskal, din partidul Batikivşcina al Iuliei Timoşenko, spune că excentricul politician nu vorbeşte niciodată de capul lui şi că prin intermediul lui Moscova dă de înţeles că urmează un blitzkrieg împotriva Republicii Moldova.

„Scrisoarea lui Jirinovski nu este împotriva Ucrainei, ci în direcţia Transnistria. După această declaraţie, la Moscova va începe o adevărată campanie prin intermediul căreia îşi vor aminti de Tratatul de pace de la Saint Germain, prin care s-a pus capăt Primului Război Mondial. «...» De data această, cu ajutorul Tratatului de la Saint Germain va fi decisă soarta Transnistriei şi a (Republicii) Moldovei. Kremlinul are nevoie de un blitzkrieg, deoarece Moldova depăşeşete Ucraine în drumul său spre UE“, a explicat Ghenadi Moskal, pentru portalul Gordonua.com.

Deputatul din Rada Supremă crede că după ideea lui Jirinovski vor începe a „vorbi politologii şi istoricii ruşi, dar şi prezentatorul-propagandist Dmitri Kiseleov“.

Astăzi, cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedinteului rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică, să nu încerce să destabilizeze Republica Moldova, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, relatează The Wall Street Journal, în ediţia online.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite