Politica fiscală şi vamală pentru anul 2018, votată în prima lectură. Facilităţile fiscale şi vamale pentru magazinele duty-free au fost anulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetăţenilor care livrează agenţilor economici producţie agricolă se va majora de la 3% la 5%. La fel, este prevăzută majorarea accizelor pentru produsele petroliere, pentru tutun şi alcool. Aceste şi alte modificări se regăsesc în politica fiscală şi vamală pentru anul viitor, votată în prima lectură astăzi, 2 noiembrie, de Parlament, transmite IPN.

De la 1 ianuarie 2018, posesorii de automobile mai scumpe de 1,5 milioane de lei vor plăti impozit pe avere. În prezent impozit pe avere se plăteşte doar pentru locuinţele scumpe, mai mari de 120 de metri pătraţi.

Accizele la ţigările cu filtru vor fi majorate cu 50 de lei pentru o mie de bucăţi, iar la cele fără filtru – vor creşte de trei ori.

Din 2018, sunt anulate facilităţile fiscale şi vamale pentru magazinele care activează în regim duty-free. Măsura va fi aplicată începând cu 1 iulie. În acest context, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că magazinele în regim duty-free de la intrarea în ţară vor fi închise, pentru că în lipsa unui mecanism de control al produselor procurate, majoritatea mărfurilor din aceste lanţuri de magazine ajung să fie comercializate sub formă de contrabandă prin intermediul site-urilor de anunţuri. 

Astfel, îşi vor continua activitatea doar magazinele duty-free care vor activa de la punctele de ieşire din Republica Moldova. Cele de la intrarea în ţară îşi vor încheia activitatea imediat cum le va expira valabilitatea licenţei.

Noutatea pentru producătorii de lapte este că vor avea dreptul la restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA). Iar cota redusă a TVA de 8% se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituţiilor publice.

Cât priveşte persoanele fizice, fiecare va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11280 lei pe an, comparativ cu 10620 – în prezent. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreţinută se va majora de la 2340 de lei la 2520 lei anual. Scutirea personală specială (pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobâl, acţiunilor de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice şi luptelor din Afganistan) va constitui 16800 lei anual faţă de 15840 lei în anul curent.

Şi în 2018 se menţin două cote pentru impozitul pe venit. Cota de impozitare de 7% va fi aplicată pentru venituri de până la 33 de mii de lei, faţă de 31140 de lei în 2017. Pentru sumele mai mari se va aplica cota de 18%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite