PNL s-a lansat în campania electorală pentru parlamentare şi promite că va promova mesajul unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Partidul Naţional Liberal în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie va promova mesajul unirii ca pe „o salvare de agonia ce urmăreşte ca un blestem populaţia din Republica Moldova”. Mesajul a fost expus în cadrul acţiunii de lansare în campanie a candidatului PNL pentru diaspora de vest, Gheorghe Furdui, şi a listei naţionale de candidaţi, care a avut loc duminică, 27 ianuarie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al formaţiunii se spune că în cadrul acţiunii de lansare Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 „Tiras-Tighina”, şi-a exprimat regretul pentru faptul că pentru aceste alegeri nu s-a reuşit coagularea forţelor unioniste într-o platformă unită. Potrivit comunicatului, vorbitorii au menţionat imperativul unirii, nu doar ca un act de dreptate istorică pentru populaţia din stânga Prutului, care s-a aflat şi se mai află sub ocupaţie rusă prin prezenţa trupelor ruseşti în stânga Nistrului.

PNL susţine că Republica Moldova este victimă, de 27 de ani, a guvernărilor cleptocratice ce alternează de 27 de ani în al doilea stat românesc. Acest lucru, potrivit formaţiunii, se întâmplă deoarece nu s-a adoptat o Lege a lustraţiei, care să împiedice venirea foştilor agenţi ai securităţii ruse în Parlament şi în Guvern, promovaţi şi în prezent la putere în Republica Moldova prin servilii de la Chişinău ai „sistemului nefast de la Kremlin”.

Preşedinta PNL, Vitalia Pavlicenco, a declarat că platforma electorală, intitulată „Unirea sau Agonia”, – este axată pe acelaşi concept, promovat în alegerile parlamentare din anii 2010 şi 2014, – conceptul integrării româneşti concomitent cu reformele conforme angajamentului statului privind integrarea europeană. Platforma include poziţii prounire exprimate de parlamente, strategi şi politicieni străini şi români.

Partea a doua a platformei electorale este axată pe 20 de angajamente concrete ale PNL, a căror realizare ar însemna accelerarea reformării societăţii şi pregătirea instituţiilor pentru standardele europene, prin integrarea românească înfăptuită. PNL propune semnarea de către partidele din cele două state româneşti a două documente cu angajamente proNATO, proUE şi prounire. La fel, pledează pentru ieşirea din CSI, aderarea la NATO şi adoptarea Legii lustraţiei.

Programul electoral al PNL mai prevede un Guvern al unirii la Chişinău, şedinţe comune ale Parlamentelor şi Guvernelor celor două state româneşti. Formaţiunea mai pledează pentru înfiinţarea unui minister al integrării româneşti şi europene, instalarea de posturi comune ale serviciilor la frontiera peste Prut şi conectarea energetică şi prin gazoduct de sistemul românesc.

În cadrul acţiunii de lansare în campania electorală au fost înmânate legitimaţiile de candidat, emise de CEC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite