Platforma DA propune sistemul de vot preferenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN Elena Covalenco
FOTO IPN Elena Covalenco

Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” vine cu o serie de iniţiative care au drept scop îmbunătăţirea sistemului electoral actual pentru a asigura o mai bună reprezentare a cetăţenilor în Parlament prin introducerea votului preferenţial. Astfel, aleşii poporului vor ajunge în Parlament în baza votului atât pentru un partid, cât şi pentru candidatul preferat din listă.

În condiţiile în care guvernarea nu va consimţi asupra implementării sistemului preferenţial proporţional, acesta va fi promovat de către Platforma Demnitate şi Adevăr în cadrul următorului legislativ în rezultatul întrunirii unui larg consens politic naţional şi al unui aviz corespunzător al Comisiei de la Veneţia. Afirmaţia a fost făcută de preşedintele partidului, Andrei Năstase, într-o conferinţă de presă, transmite IPN. 


Andrei Năstase a menţionat că ordinea finală a listei deputaţilor aleşi va depinde strict de opţiunea alegatorilor şi numărul de voturi acordate pentru fiecare candidat, indiferent de lista iniţială, înregistrată la Comisia Electorală Centrală. Astfel, pe de o parte, rolul partidelor politice în calitate de actori ai pluralismului politic nu este diminuat, iar pe de altă parte, legătura dintre alegători şi deputaţi devine mai puternică în mod real.

O altă acţiune anunţată este creşterea nivelului de reprezentare a femeilor în procesul electoral prin majorarea cotei obligatorii pentru femei până la cel puţin 50% de locuri din listele partidelor pentru alegerile parlamentare. Creşterea nivelului de reprezentare a diasporei, a tinerilor şi a persoanelor care reprezintă comunităţile la nivel regional. În acest context, Andrei Năstase a spus că Platforma Demnitate şi Adevăr va asigura în cadrul listei sale electorale pentru legislativul ţării o pondere de circa 60% persoanelor din regiunile ţării care se bucură de respect şi încredere în comunităţile lor, 20% reprezentanţilor diasporei. De asemenea, Platforma DA va asigura în cadrul listei electorale o pondere de circa 25% reprezentanţilor tinerilor din numărul total de candidaţi.

Liderul Platformei DA a spus că este necesară depolitizarea Comisiei Electorale Centrale. Formaţiunea pledează pentru ca majoritatea absolută a membrilor CEC (şase membri) să fie desemnaţi din rândul organizaţiilor non-guvernamentale specializate în procesele electorale în baza unui concurs transparent, public, iar ceilalţi trei membri să fie delegaţi de către majoritatea parlamentară, opoziţie şi preşedintele Republicii Moldova. Potrivit lui Andrei Năstase, este necesară investigarea activităţii CEC în ultimii ani în vederea aflării adevărului despre bănuielile care există în societate referitor la frauda electorală.

Printre alte obiective se numără şi sancţionarea propagandei, inclusiv în perioada campaniei electorale, deschiderea unui număr suficient de secţii de vot în străinătate şi alocarea a nu mai puţin de 10 mii de buletine de vot pentru fiecare secţie etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite