Plahotniuc şi cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM s-au înţeles: Reformele radicale vor deranja interesele unor grupări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea lansată de foştii deputaţi comunişti privind crearea unei platforme social-democrate este susţinută de democraţi. Într-un comunicat de presă, PD anunţă că liderul grupului de negociatori, Vlad Plahotniuc, s-a arătat interesat de această iniţiativă. Omul de afaceri care şi-a anunţat luni noaptea revenirea în politică crede că viitorul guvern trebuie să-şi înceapă activitatea cu reforme radicale.

Luni seara, după desemnarea oficială a lui Ion Sturza în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, democratul Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM. Discuţiile ar fi avut loc şi astăzi. 

Într-un comunicat de presă, Partidul Democrat anunţă că respectivele consultări au urmărit „identificarea modalităţilor de colaborare politică dintre cele două părţi, atât pe termen scurt - prin participarea la formarea unei majorităţi parlamentare stabile, cât şi pe termen lung - prin crearea unei platforme politice comune”.

În acest context, prim-vicepreşedintele PD Vlad Plahotniuc a susţinut ideea creării unei platforme social-democrate în Parlament. Potrivit democraţilor, ar fi vorba despre un grup politic puternic, cu deputaţi care au viziune şi scopuri comune şi care sunt gata să ofere noului guvern un suport politic consistent pentru realizarea reformelor dificile pe care urmează să şi le asume.

„Noul guvern trebuie să-şi înceapă activitatea cu reforme radicale, încă din primele zile de la învestire, reforme care ar putea să deranjeze interesele unor grupări economice şi politice. Pentru astfel de acţiuni este necesară o majoritate politică stabilă, una care să reziste provocărilor. Noul guvern nu are termen de graţie, şi nu are la dispoziţie o perioadă de acomodare. Numărătoarea inversă va începe încă din ziua învestirii. De aceea, stabilitatea politică a viitorului guvern este vitală, el trebuie protejat de crize politice şi susţinut să lucreze în linişte. Platforma social-democrată despre care discutăm va avea tocmai acest scop: de a oferi un sprijin politic cât mai consistent. La această platformă ar putea adera şi alţi deputaţi care doresc să participe la ceea ce ar putea să devină un amplu proiect politic de reconstrucţie şi modernizare europeană a Moldovei şi de recâştigare a încrederii cetăţenilor în clasa politică", a spus Vlad Plahotniuc.

Cine este Vlad Plahotniuc, oligarhul moldovean care îşi doreşte să devină prim-ministrul Republicii Moldova

Democraţii însă nu au luat o decizie finală cu privire la participarea lor în cadrul acestei platforme. Aceasta ar putea fi luată în scurt timp.

Amintim că în ziua arestării liderului PLDM, Vlad Filat, democratul Vlad Plahotniuc a anunţat că îşi autosuspendă calitate de membru de partid. Acesta a revenit asupra deciziei sale luni dimineaţa, la ora 2, atunci când a anunţat pe Facebook că revine în politică pentru a participa la formarea majorităţii parlamentare care să învestească un guvern.

Plecarea comuniştilor şi revenirea lui Plahotniuc sunt acţiuni concertate

Anunţul acestuia a coincis cu decizia a 14 fruntaşi comunişti de a părăsi fracţiunea PCRM. Printre aceştia se regăsesc Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Anatolie Zagorodnîi, Igor Vremea şi alţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite