Plahotniuc afirmă că autorii tentativei de asasinare asupra sa sunt cei care au spălat bani din Rusia prin băncile moldoveneşti: „Înţeleg motivaţia lor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Un astfel de moment te pune desigur pe gânduri, însă gândurile care mi-au venit mie au fost legate de faptul ca trebuie sa termin ce am început, nu sa dau bir cu fugiţii”, aşa comentează liderul PDM, Vlad Plahotniuc, tentativa de asasinare asupra sa. Totodată, acesta sugerează că în spatele încercării de omor ar sta aceleaşi persoane implicate în spălarea a 22 de miliarde de dolari prin băncile moldoveneşti, bani proveniţi din Rusia.

„Eu înţeleg foarte bine cine sunt cei care au stat în spatele acestei încercări, înţeleg motivaţia lor şi tocmai acest lucru mă determină să merg înainte, să fac tot ce este posibil pentru ca astfel de indivizi să nu mai ajungă vreodată sa folosească sistemul bancar din Moldova pentru a spăla miliarde de dolari”, a menţionat Plahotniuc pentru ştiripesurse.ro

De asemenea, politicianul susţine că „în ultimele luni s-au făcut progrese uriaşe privind securizarea sistemului bancar, progrese remarcate şi de FMI, dar s-au făcut şi progrese semnificative în investigarea acelei spălării de bani de peste 22 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească, bani proveniţi din Rusia”. 

„Aceste progrese deranjează anumite cercuri de interese din afara Moldovei, respectiv persoanele care au avut legătură sau au administrat această schemă de spălare de bani. Este un subiect complicat şi foarte sensibil, dar care îşi va găsi, sper, o rezolvare completă şi definitivă”, a notat preşedintele PDM.

Pe 7 aprilie 2017, ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, şi şeful Poliţiei Naţionale ucrainene, Sergey Kneazev, au declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că Procuratura, Poliţia Naţională şi Poliţia de Frontieră a Ucrainei au reuşit dejucarea tentativei de omor a preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc.

Opt persoane au fost reţinute la Chişinău şi altele nouă la Kiev. Potrivit şefului Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Serghey Kneazev, la Kiev au fost reţinuţi membrii grupării criminale care au planificat omorul lui Vlad Plahotniuc, iar la Chişinău cei care trebuiau să execute asasinarea politicianului.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a menţionat că cei care au comandat omorul sunt nume foarte cunoscute în Moldova, iar curând opinia publică va afla despre cine este vorba. Jizdan a mai precizat că unul din cei care au comandat asasinatul s-ar afla la Moscova, iar altul pe teritoriul Republicii Moldova.

Procurorul Vitalie Busuioc a făcut publice joi, 27 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, noi detalii privind desfăşurarea anchetei pe dosarul tentativei de omor asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc. În urma audierii câtorva executori, aceştia ar fi declarat oamenilor legii că asasinatul trebuia să se producă la comanda lui Grigore Caramalac, alias Bulgaru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite