Pirkka Tapiola vrea mai multă vizibilitate a acţiunilor de reformare a justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu a avut astăzi o întrevedere cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola . În cadrul întâlnirii, cei doi au discutat despre reforma Procuraturii, consolidarea eficienţei Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), reformarea Curţii Constituţionale (CC) şi integritatea judecătorilor şi procurorilor.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul constant acordat de Uninea Europeană ţării noastre în implementarea strategiei de reformare a sectorului justiţiei. Potrivit lui Vladimir Grosu, principalele priorităţi ale Ministerului Justiţiei sunt promovarea şi adoptarea Legii cu privire la Procuratură şi demararea reformei acestei instituţii, fortificarea mecanismelor de funcţionare a CNI, inclusiv introducerea unei proceduri speciale - confiscarea civilă, reformarea Institutului Naţional al Justiţiei şi a Curţii Constituţionale. ”Ne dorim foarte mult ca deputaţii să voteze proiectul de Lege cu privire la procuratură în această sesiunea parlamentară, pentru că reformele pe toate sectoarele din justiţie trebuie să decurgă paralel. De asemenea, insistăm că judecătorii şi procurorii să fie supuşi  testării integrităţii profesionale, deoarece nu diferă de ceilalţi  funcţionari”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Pirkka Tapiola a apreciat faptul că Ministerul Justiţiei a expediat Comisiei de la Veneţia proiectul cu privire la procuratură pentru avizare. ”Este un pas foarte important în continuarea reformelor din justiţie”, a subliniat ambasadorul UE la Chişinău.

Potrivit lui, interesul Uniunii Europene în ţara noastră este acela de a avea o justiţie echitabilă, profesionistă, integră, cu toleranţă zero faţă de corupţie, care va duce la creşterea încrederii în actul justiţiei. ”Urmărim cu atenţie cum sunt implementate acţiunile prevăzute în Matricea de politici. Credem că este nevoie de mai multă vizibilitate a acţiunilor care se realizează. Trebuie să ne focusăm eforturile pentru ca societatea moldavă să resimtă impactul schimbărilor”, a reiterat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.

În context, oficialii au mai discutat despre misiunea europeană de asistenţă pentru judecători, procurori şi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie. Urmează să fie stabilite condiţiile în care această misiune va activa în Republica Moldova.

Reforma în sectorul justiţiei este una dintre priorităţile-cheie ale cooperării Uniunea Europeană - Republica Moldova şi constituie baza pentru dezvoltarea fructuoasă a ţării în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Amintim că UE oferă sprijin bugetar direct pentru punerea în aplicare a acţiunilor şi reformelor prevăzute în Strategia de Reformă a Sectorului Justiţiei 2011-2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite