Partidul Socialiştilor: Bucureştiul nu încetează să privească Moldova ca pe o viitoare anexă teritorială la România Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul Parlamentului de la Bucureşti de marţi, 14 martie, prin care ziua de 27 martie a fost declarată sărbătoare naţională - Ziua unirii Basarabiei cu România, i-a nemulţumit pe socialiştii de la Chişinău. Aceştia afirmă că politicienii de peste Prut nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă şi o viitoare anexă a României.

Potrivit socialiştilor, pe 27 martie 1918, România ar fi anexat Basarabia.

„Constatăm cu îngrijorare, că decidenţii politici de la Bucureşti nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă şi o viitoare anexă teritorială la România Mare. Decizia Parlamentului României de a vota ziua de 27 martie – ziua anexării Basarabiei la România – zi naţională, e o dovadă că isteria unionistă nu s-a temperat.
De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaţionale, culturale, propagandistice, mediatice ş.a. să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar ţara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România”, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Totodată, conducerea PSRM se arată deranjată de faptul că nu a primit un răspuns atunci când Igor Dodon i-a adresat o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu îndemnul să nu sprijine acţiunile şi declaraţiile unioniste.

„E o dovadă că nu se doreşte renunţarea la ideea unirii, a anexării Republicii Moldova. Le amintim deputaţilor şi politicienilor români, că isteria unionistă a fost una dintre cauzele principale ale conflictelor interetnice din Republica Moldova, la începutul anilor 1990. Şi problema Transnistreană, şi problema Găgăuză au apărut pe fundalul declaraţiilor unioniste şi xenofobe în dialogurile, pe alocuri iresponsabile, ale politicienilor de la Chişinău şi Bucureşti. Bucureştiul nu înţelege că provoacă spiritele în Moldova? Sau o face intenţionat?”, se mai menţionează în declaraţia socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite