Partidele din Coaliţia Pro-Europeană recâştigă încrederea alegătorilor, dar comuniştii rămân lideri în sondaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele Barometrului Socio-Politic, prezentat astăzi, arată că partidele din Coaliţia Pro-Europeană de la Chişinău îşi revin după criza politică din primăvară şi recâştigă cu încetul încrederea alegătorilor, însă opoziţia comunistă rămâne în topul preferinţelor electoratului.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar acumula 34,9% din voturile celor care au decis să meargă la urne. Partidul Liberal Democrat din Moldova ar aduna 13,9% din sufragii, iar Partidul Democrat - 9,3%.

Partidul Liberal, care între timp a ieşit de la guvernare, a scăzut în sondaje, până la 6,2%. Pentru refugiaţii din PL care au format Partidul Liberal Reformator sunt gata să voteze, deocamdată, doar 1,8% din alegători, sub pragul electoral. Directorului Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC, Doru Petruţi, susţine că după criza politică din primăvară, partidele de la guvernare îşi revin greu şi recâştigă încet încredererea alegătorilor. Totodată, PCRM pierde din electorat. Sondajul din această vară avea prognoze mai optimiste pentru comunişti şi mai pesimiste pentru politicienii din coaliţie: PCRM - 39%, PLDM - 12,6%, PD - 8,6%, PL - 7,5%.

Acelaşi sondaj arată că 46% dintre respondenţi consideră că Vladimir Voronin ar trebui să fie schimbat din funcţia de lider al PCRM. 36% spus că acesta trebuie să şi păstreze funcţia, iar 18% au fost indecişi.

Ce aşteaptă moldovenii de la PCRM? „76% dintre cei intervievaţi au declarat că aşteaptă ca opoziţia comunistă să găsească consens în Parlament pentru a fi adoptate legi pentru binele oamenilor şi în interesul naţional al Republicii Moldova. 40% aşteaptă ca PCRM să promoveze în Parlament iniţiative ce exprimă doar interesele cetăţenilor şi localităţilor care au votat partidele aflate acum în opozitie, iar 26% - să organizeze proteste şi să facă totul pentru a destabiliza situaţia politică şi a obţine alegeri anticipate“, a mai menţionat Doru Petruţi.

Barometrul Socio-Politic a fost realizat de Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău, la comanda agenţiei de ştiri Info Prim-Neo, în perioada 19 octombrie-11 noiembrie, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.226 persoane şi are o marjă de eroare de +/-3%

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite