Parlamentul va sesiza din nou Curtea Constituţională, dacă Igor Dodon va refuza să numească în funcţii noii miniştri ai majorităţii parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că Parlamentul se va adresa Curţii Constituţionale pentru soluţii, în cazul în care Igor Dodon refuză să numească noii miniştri nominalizaţi de coaliţia de guvernare. Declaraţia speakerului vine în contextul în care preşedintele ţării a dat asigurări că nu va semna decretele necesare în acest sens.

Andrian Candu a precizat că Igor Dodon are tot dreptul, potrivit Constituţiei, să nu accepte numirea în funcţie a miniştrilor la prima solicitare a Guvernului, însă este obligat să semneze decretele de numire în funcţie a miniştrilor în cazul în care Executivul se adresează repetat şefului statului.

Şeful Legislativului a menţionat că în aşa caz trebuie sesizată Curtea Constituţională. 

„CC trebuie să constate existenţa blocajului constituţional şi poate eventual situaţia de interimat, şi abia după ce CC va veni cu soluţia noi vom urma soluţia CC. Este prematur acum să discutăm despre criză constituţională în situaţia în care n-am ajuns la etapa de desemnare a doua oară a miniştrilor, dar cu siguranţă legislaţia dă o soluţie”, a subliniat Andrian Candu marţi, 19 decembrie, la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 19 decembrie, despre iniţierea remanierilor în Guvernul de la Chişinău. Democratul a precizat că se doreşte formarea unei echipe de tehnocraţi în Executiv. 

Potrivit preşedintelui PDM, şapte nume noi se vor regăsi în Cabinetul de Miniştri, printre cele mai sonore fiind ex-premierul Iurie Leancă, fostul prim-ministru Chiril Gaburici şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase.

Preşedintele Igor Dodon a declarat marţi, 19 decembrie, că nu acceptă propunerile Partidului Democratprivind numirea în funcţie a cinci noi miniştri şi a doi vicepremieri. Şeful statului a dat asigurări că va semna decretele de demitere din funcţie a miniştrilor ce ar urma să fie demişi la iniţiativa democraţilor, însă nu va semna şi decretele de numire în funcţie a noilor miniştri şi a vicepremierilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite