Parlamentul a aprobat Programul de implementare a Acordului de Asociere pentru anul 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au aprobat vineri, 24 septembrie, Programul Legislativului pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană pentru anul 2017. Hotărârea a fost susţinută de majoritatea deputaţilor prezenţi în sală, transmite IPN.

Preşedintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat că acest document reprezintă un extras dintr-un plan naţional agreat cu Uniunea Europeană pentru trei ani. Documentul conţine 111 acţiuni, instituţiile responsabile, dar şi termenele de implementare.

„Programul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere în 2017 permite să ne setăm priorităţile, să ne mobilizăm şi să ne organizăm mai bine”, a notat Andrian Candu.

În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, opoziţia s-a expus împotrivă, cerând să fie amânat votul.

Deputatul socialist Vladimir Ţurcanu a afirmat că documentul a fost prezentat acum două zile şi există mai multe întrebări vizavi de acesta. Parlamentarul a regretat că nu au avut loc discuţii până ca documentul să fie propus plenului Parlamentului.  

Comunista Oxana Domenti a formulat obiecţii faţă de termenele indicate, dar şi faţă de unele acţiuni, despre care crede că nu ar fi în interesul Republicii Moldova.

Şi şiderul comunist, Vladimir Voronin, a avut o replică, precizând că documentul per ansamblu este „egoist”, fiind elaborat de democraţi, în situaţia în care şi PCRM este gata să se implice.

Preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, a spus că punerea pe ordinea de zi în grabă a unor proiecte nu vorbeşte despre „eficienţa” Parlamentului. În opinia sa, acest proiect reprezintă „un gest disperat al guvernării pentru a mai avea o hârtie pe care să o fâlfâie în faţa partenerilor externi”. Potrivit liberal-democratului, Republica Moldova are deja un plan de acţiuni, iar programul legislativului  nu este altceva decât o acţiune de PR.

Democratul Dumitru Diacov a menţionat că e un „proiect simplu şi clar, care reflectă acţiunile Guvernului şi este normal ca opoziţia să fie împotrivă”. Planul reiese din angajamentele Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană, iar documentul nu a apărut ieri, bazele lui au fost puse la şedinţa comună a Parlamentului cu Guvernul.  La acea şedinţă au avut posibilitatea să participe toţi deputaţii şi oricine ar fi putut să-şi aducă contribuţia, a subliniat parlamentarul.

Proiectul de hotărâre intră în vigoarea la data aprobării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite