Opinii. Moldova încă nu este pregătită instituţional şi economic pentru aderarea la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea europeana - moldova

Depunerea de către Ucraina a cererii de aderare la Uniunea Europeană sub presiunea războiului, a creat o fereastră de oportunitate şi pentru Republica Moldova şi Georgia. O spun reprezentanţii societăţii civile de la Chişinău, potrivit cărora, procesul de urgentare a eurointegrării Republicii Moldova nu va avea loc decât prin implementarea rapidă a reformelor, notează IPN.

Uniunea Europeană nu va face excepţii pentru noi de la tratatele sale, spun experţii politici.

Potrivit liderului Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană va reprezenta un test privind sinceritatea relaţiilor noastre cu Bruxelles-ul. Potrivit lui, de la depunerea cererii de aderare şi până la eurointegrare este o cale extrem de anevoioasă.

„Deschiderea Uniunii Europene pentru vecinii săi, în aceste circumstanţe, sub o mare presiune a agresiunilor militare, trebuie să fie mai mare. UE trebuie să facă mai mulţi paşi hotărâţi în direcţia sporirii parteneriatului cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia. Depunerea acestor cereri va fi un test pentru UE. După reacţia statelor membre şi a instituţiilor europene, vom putea să înţelegem cât de sinceră este UE. Republica Moldova încă nu este pregătită instituţional şi economic pentru integrare în Uniunea Europeană. Integrarea se face în câteva etape, stat asociat, stat candidat, îndeplinirea tuturor tratatelor şi obţinerea statutului de membru”, a spus Ştefan Gligor în cadrul emisiunii „Întreabă Gheţu” de la TV8.

În acelaşi timp, comentatorii politici şi-au exprimat speranţa că liderii opoziţiei nu vor veni cu mesaje de divizare a societăţii pe criterii geopolitice, după decizia autorităţilor de a depune această cerere. Se întâmplă după ce mai multe partide parlamentare şi extraparlamentare au menţionat că momentul depunerii cererii de aderare este complet inoportun.

„Sper că nu vom avea destabilizări în Republica Moldova, în condiţiile în care la frontieră avem un război. Sper că partidele din Republica Moldova vor da dovadă de maturitate şi vor evita mesajele care dezbină societatea. Faptul că preşedintele a avut întrevederi şi cu partidele parlamentare şi cu cele extraparlamentare este un mesaj că trebuie evitate mesajele provocatoare”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.

Expertul IPRE, Mihai Mogâldea, se arată sceptic în privinţa faptului că Uniunea Europeană ar face vreo excepţie în raport cu cele 3 state asociate ale UE, permiţând integrarea lor printr-o procedură simplificată.

„Trebuie să luăm în considerare circumstanţele în care a fost depusă această cerere. Prin demersul Ucrainei de a depune cerere, într-un context diferit faţă de Republica Moldova, s-a deschis o fereastră de oportunitate şi pentru noi şi pentru Georgia. Procedura urgentată dincolo de tratatele Uniunii Europene, nu este posibilă. Rapiditatea poate avea loc doar prin eforturile Uniunii Europene şi ale Republicii Moldova de a accelera acest proces şi de a implementa cu o viteză mai mare reformele”, a spus expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

La 28 februarie, liderul de la Kiev a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Câteva zile mai târziu gestul preşedintelui Zelensky a fost urmat şi de autorităţile de la Tbilisi şi Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite