ONG-urile cer ca UE să se implice mai mult în reglementarea trasnistreană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Societatea civilă cere ca Rusia să-şi retragă trupele din regiuneatransnistreană FOTO: Adevărul
Societatea civilă cere ca Rusia să-şi retragă trupele din regiuneatransnistreană FOTO: Adevărul

Peste 20 de asociaţii din Republica Moldova au făcut ieri un apel către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, cerând o implicare mai activă a Bruxelles-ul în reglementarea conflictului de la Nistru.

Semnatarii cer stimularea consolidării clasei politice şi a societăţii moldoveneşti pentru a calma situaţia din regiunea transnistreană, dar şi „includerea în agenda reuniunii în formatul 5+2 de la Viena a chestiunilor legate de situaţia din Zona de Securitate“. Reprezentanţii societăţii civile mai solicită Uniunii Europene să ceară Federaţiei Ruse să nu consolideze în continuare contingentul de militari din cadrul forţelor mixte de menţinere a păcii şi să-şi retragă militarii şi tehnica din cadrul grupului operativ al trupelor ruse din Transnistria.

VOR MISIUNEA EUBAM LA NISTRU

Totodată, ONG-urile de la Chişinău, dar şi cele din stânga Nistrului - specializate apărarea drepturilor omului, politică externă, politici publice, mass-media, educaţie - pledează pentru condiţionarea asistenţei oferite regiunii transnistrene cu abţinerea administraţiei de la Tiraspol de la orice acţiune unilaterală care ar putea destabiliza situaţia. O altă solicitare se referă la extinderea mandatului misiunii EUBAM pentru asistenţa instituirii şi bunei funcţionări a celor şase puncte de control de pe Nistru. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite