Oazu Nantoi, analist politic: „Un stat corupt nu poate să ne protejeze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul
Republica Moldova
este unul vulnerabil, unde este uşor de provocat tensiuni de tip exterior pe
teritorul acestuia FOTO Alexandru Tarlev
Statul Republica Moldova este unul vulnerabil, unde este uşor de provocat tensiuni de tip exterior pe teritorul acestuia FOTO Alexandru Tarlev

O societate dezămăgită şi un stat corupt sunt problemele actuale ale Republicii Moldova. Oazu Nantoi susţine că un stat corupt nu poate să ne protejeze şi că preţul pentru fragilitatea democraţiei moldoveneşti va fi unul mare. În opinia sa, standardele europene sunt pilonii care vor putea schimba situaţia din ţară.

Într-un interviu pentru Adevărul Moldova, analistul politic Oazu Nantoi a vorbit despre situaţia politică din RM, despre contribuţia pe care o are societatea, de rând cu politicienii, pentru dezvoltarea ţării, dar şi despre starea de spirit din Găgăuză şi Transnitria.

Avem un Parlament nou, s-a învestit şi guvernul. Cum credeţi că evoluează situaţia politică din Republica Moldova?

Parlamentul reprezintă oglinda societăţii. Partidele pro-europene au pierdut încrederea alegătorilor provocând un sentiment de dezgust acestora. Eu nu am motive să fiu optimist, deoarece comportamentul celor din Parlament, aşteptările din partea societăţii şi partenerii noştri externi se află într-un contrast evident. Acest contrast, în viziunea mea, se va agrava pe măsură ce va trece timpul.

Ce impresie va lăsat premierul Chiril Gaburici în primele sale săptămâni de activitate?

Dacă ne uităm la Constituţia Republicii Moldova, prim-ministrul trebuie să fie o personalitate politică, un lider politic. Dl Gaburici, cu tot respectul faţă de cariera sa de manager, încă rămâne să devină politician. Eu nu mă grăbesc să vin cu perspective negativiste, însă maniera în care a fost creată această coaliţie minoritară lasă semne de întrebare vizavi de independenţa d-lui Gaburici în calitate de prim-ministru.

Cum comentaţi plecarea lui Iurie Leancă din PLDM şi iniţiativa acestuia de a crea un nou proiect politic? Ce şanse are viitorul proiect?

E regretabil că a avut loc acel joc. Eu nu consider că doar dl Leancă putea fi prim-ministru, însă a fost un angajament al PLDM - de a-l promova pe acesta în funcţia de prim-ministru. Probabil, o parte din cei care au votat pentru PLDM au ţinut cont de acest lucru şi, în ultima instanţă, a devenit evident că dl Leancă a fost eliminat în urma unor înţelegeri obscure, atinse în culisele procesului politic. Nu pot spune prea multe despre şansele proiectului, pentru că eu nu consider că un partid politic trebuie creat în jurul unei persoane, chiar dacă este vorba despre fostul prim-ministru pe care îl cunosc de un sfert de secol şi cu care sunt în relaţii foarte corecte, sper că reciproce. Rămâne de văzut ce proiect va propune acesta societăţii, deoarece noi nu mai avem nevoie de clone a partidelor de tipul cela de care avem în Parlament. Societatea va decide dacă are şanse sau nu acest proiect.

Vlad Filat a declarat, în cadrul emisiunii „Пятница” („Vineri”) de la postul de televiziune RTR Moldova, că în spatele lui Leancă şi al lui Carpov ar sta cineva şi că în curând vom afla cine e. Ce spuneţi despre acest lucru?

Nu am nicio părere. Liderul PLDM, Vlad Filat, putea să anunţe cine e şi să nu ne ţină în suspans.

Dle Nantoi, avem autonomia Găgăuză şi Transnistria. În Găgăuzia, în curând, vor avea loc alegeri, iar în Transnistria oamenii protestează împotriva măsurilor de austeritate ale Tiraspolului, cu fotografiile lui Putin. La Chişinău abia s-a terminat criza politică şi este posibilă apariţia alteia în 2016. Când vom scăpa de divizări, de crize politice, pentru ca să fie rezolvate problemele economice, sociale, culturale?

În Transnistria nu au avut loc proteste, ci nişte manifestări jalnice ale lui Anatol Dirun care a vrut să îşi păstreze mandatul de aşa-zis deputat în structura cea ilegală care se numeşte Sovietul Suprem. Statul Republica Moldova este unul vulnerabil, unde este uşor de provocat tensiuni de tip exterior pe teritorul acestuia. Atât timp cât noi vom avea o asemenea calitate de guvernare la Chişinău, este inutil să vorbim despre crearea unui cadru juridic coerent care ar fi asigurat relaţii stabile între Comrat şi Chişinău, nemaivorbind de soluţionarea conflictului din raioanele de este din RM. Ăsta e preţul pe care îl plătim pentru fragilitatea democraţiei moldoveneşti. Totodată vreau să fac o remarcă specială, pornind de la evenimentele dramatice din Ucraina - un stat corupt nu poate să se protejeze.

În cazul în care, în urma alegerilor din UTA Găgăuzia câştigător va fi un candidat pro-rus vehement, care va fi relaţia acestei regiuni cu Chişinăul?

Trebuie să fii idiot ca să fii şeful executivului din autonomia găgăuză şi membru al Guvernului Republicii Moldova şi să te declari pro-rus, deoarece banii oricum vin din partea Uniunii Europene. Prin urmare, e vorba de o prostituţie politică banală - când dorm cu unul şi contra plată, dar declar dragoste altuia. Deci, îi declară dragoste lui Putin, dar banii îi iau de la UE. Asta ţine de schizofrenia noastră moldovenească - noi nu suntem capabili să ne consolidăm în baza unei idei naţionale care, în ultimă instanţă, trebuie să ducă la crearea unui stat de drept democratic, numit Republica Moldova. Ce bucurie au părinţii celor tineri găgăuzi care au fost trimişi, inclusiv de cei care fac parte din executivul de la Comrat, în lagărele cele din Rostov pe Don, unde erau pregătiţi în calitate de killeri, distrugători ai statului moldovenesc, asta ce - e normalitate? Asta e o consecinţă a lipsei unei politici coerente, consecvente, ferme de integrare a reprezentanţilor minorităţilor etnice în situaţia când noi, cei majoritari, continuăm să fim manipulaţi cu dilema aceasta stupidă moldoveni-români, cine suntem noi, dar fură toţi laolaltă.

Dvs. aveţi o experienţă bogată, mai credeţi într-o clasă politică serioasă care să unească ţara, să o dezvolte şi să câştige încrederea populaţiei?

Poţi să crezi în fidelitatea soţiei sau în Dumnezeu. Eu mă uit cum se schimbă societatea noastră. Doar clasa politică este o emanaţie a societăţii. Nimeni nu este un extraterestru din cei care stau în Parlament, prin urmare rămâne să ne schimbăm noi şi atunci vom avea o altă calitate de guvernare. În opinia mea, sigur că pentru proiectul statalităţii RM este vital să păstrăm parteneriatul cu UE. Standardele europene sunt pietrele de temelie a unui stat funcţional. Noi avem nevoie de ele în situaţia când tizicul moldovenesc nu poate fi pus la temelia statalităţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite