Noii deputaţi, lăsaţi pe mâna veteranilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii de la Chişinău aflaţi la primul mandat îşi vor începe activitatea fără nici un fel de pregătire. Vor primi o mapă cu legi şi regulamente, legitimaţia de serviciu şi vor fi lăsaţi să înveţe meserie de la colegii cu experienţă. Asta în condiţiile în care aproape jumătate dintre deputaţi vor păşi pentru prima oară în forul legislativ al republicii.

Activitatea parlamentară este una complexă, care presupune o cunoaştere aprofundată a chestiunilor ce urmează a fi legiferate, dar şi capacitatea de a stăpâni mecanismul prin care o lege ajunge să fie pusă în vigoare, de la proiectul legislativ, până la publicarea în Monitorul Oficial.

Un număr de 42 de deputaţi din noul Parlament nu au mai ocupat această funcţie. Cei mai mulţi ”boboci” se regăsesc în rândurile deputaţilor PSRM: 19 din 25. PLDM are 8 deputaţi din 23 care nu au experienţă parlamentară, PDM – 6 din 19, iar PL – 6 din 13. Facţiunea cea mai experimentată este a comuniştilor – doar 3 din 21 de deputaţi sunt debutanţi.

O mapă şi legitimaţia

Deputaţii aflaţi la primul mandat în Parlamentul Republicii Moldova nu beneficiază de nici un fel de pregătire în acest sens. Există o introducere sumară, vor primi un pachet de legi şi regulamente, apoi vor trebui să înveţe de la colegii cu experienţă ce au de făcut mai departe.

Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, ne-a spus ce conţine mapa deputaţilor începători: ”Pentru informarea şi documentarea fiecărui deputat se pregăteşte setul de materiale care va fi înmânat la momentul convocării parlamentului, cu toate legile şi actele necesare pentru a se putea descurca în activitate. Este vorba despre constituţie, regulamentul parlamentului, legea statutului deputatului, regulamentul secretariatului referitor la activităţile biroului permanent şi aşa mai departe”.

Experienţa veteranilor

În ceea ce priveşte activitatea legislativă propriu-zisă, problema este lăsată spre rezolvare colegilor cu experienţă: ”Toţi vor fi în fracţiuni, în fracţiuni sunt deputaţi care cunosc, sunt deputaţi care mai au mandate precedente, pe parcurs se face introducerea, nu sunt prevăzute careva cursuri. Sunt şi direcţiile secretariatului, direcţia resurse umane va consulta fiecare ce-i trebuie să prezinte sau să aducă la dosar, altă componentă, direcţia finanţe şi buget, alte aspecte ce ţine de intrarea în efectivul parlamentului timp de patru ani”, ne-a mai declarat Ala Popescu.

Practica Parlamentului European

Conform deputatului în Parlamentul European Andi Cristea, în legislativul UE funcţionează mai multe programe de perfecţionare pentru eurodeputaţi, disponibile după preluarea mandatului. Aceste programe de pregătire acoperă mai multe chestiuni, de la limbi străine şi până la utilizarea calculatorului. ”Fiecare membru al Parlamentului European poate participa la diverse conferinţe care sunt organizate în Parlamentul European pe diverse tematici (de ex .Politica Europeană de Vecinătate, comerţ internaţional etc), asta e o bună modalitate să cunoşti mai multe despre un anumit subiect / dosar de activitate”, ne-a transmis eurodeputatul Andi Cristea.

Proiectele lui Vlad Batrîncea, deputat PSRM

Deputatul Vlad Batrîncea ne-a precizat ce intenţionează să realizeze în Parlament: ”Poziţia mea o să fie poziţia oficială a partidului, adică acele momente care au fost menţionate anterior de preşedintele partidului. Unu la mână, vom veni cu ideea de denunţare a acordului cu Uniunea Europeană deoarece acest document contravine flagrant interesului naţional şi legislaţiei Republicii Moldova. Doi, noi vom veni cu ideea referendumului pentru vectorul extern de dezvoltare, adică cetăţenii trebuie să ia decizia încotro să meargă ţara. Este agenda partidului, pe care eu o susţin întru totul. Ceea ce ţine de ideile mele personale, bineînţeles că eu fiind jurist o să propun o nouă lege cu privire la Curtea Constituţională deoarece în opinia noastră şi în opinia mea personală această instituţie nu este astăzi funcţională şi nu reflectă acele necesităţi de care are nevoie Republica Moldova şi moldovenii, şi mai sunt mai multe idei din domeniul social, economic, cu care noi vom veni în primele şedinţe ale parlamentului”.

Ce vrea Veronica Herţa, deputat PL

Deputatul Veronica Herţa ne-a descries astfel intenţiile sale pentru următorul mandate legislativ: ”Prima lege care este necesară pentru întreaga ţară este legea bugetului de stat şi sper ca din experienţa deţinută din funcţia la moment să pot pune şi eu un umăr ca să fie un beneficiu pentru întreaga ţară, cu atât mai mult cu cât în anul 2015 pentru întreaga ţară se modifică relaţiile bugetare puţin, în administraţia centrală şi locală, odată cu intrarea în vigoare a legii finanţelor publice locale pentru toate unităţile adiminstrativ-teritoriale. (…) Sunt un şir de probleme la momentul actual în ceea ce priveşte administraţia publică locală de care ne-am ciocnit noi de fapt în realitate. Faptul că nu avem posibilitate, nici o autoritate publică locală, să combatem comerţul ilicit, un şir de probleme în ceea ce priveşte amendarea celor care nu respectă curăţenia în oraş, construcţiile, eliberarea licenţelor, nu există pârghii de sancţionare sau de limitare a activităţii agenţilor economici, pentru unele genuri de activitate în cazul în care nu achită impozite, avem şi astfel de cazuri”. 

Lista deputaţilor ”boboci”

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (19)

Gagauz Fiodor

Batrîncea Vlad

Dolinţă Alla

Ţîrdea Bogdan

Lipskii Oleg

Lupu Lidia

Furculiţă Corneliu

Bolea Vasile

Mudreac Radu

Radvan Marina

Golovatiuc Vladimir

Mitriuc Ghenadi

Sorocean Victor

Hrenova Elena

Labuneţ Anatolie

Odnostalco Vladimir

Novac Grigore

Nesterovschi Alexandr

Savva Oleg

Partidul Liberal Democrat din Moldova (8)

Gherman Natalia

Sandu Maia

Pistrinciuc Vadim

Carpov Eugen

Balan Oleg

Roşca Victor

Creangă Ştefan

Spatari Mihaela

Partidul Liberal (6)

Moldovanu Mihai

Apostol Ion

Herţa Veronica

Carp Lilian

Chirinciuc Iurie

Dîrda Iurie

Partidul Democrat (6)

Botnari Constantin

Babuc Monica

Dudoglo Nicolai

Ţuţu Constantin

Caraseni Demian

Bîtca Vasile

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (3)

Tomai Ion

Golovin Boris

Mihalache Corneliu

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite