Traian Băsescu, către Nicolae Timofti: „Este important ca deciziile luate de autorităţile moldovene să nu afecteze procesul de integrare europeană a ţării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a discutat azi la telefon cu omologul său român Traian Băsescu despre situaţia politică din Republica Moldova şi soluţiile de depăşire a crizei, anunţă Preşedinţia de la Chişinău.

„În cadrul schimbului de păreri, Traian Basescu a declarat că este important ca deciziile luate de autorităţile Republicii Moldova să nu afecteze procesul de integrare europeană a ţării“, se spune în comunicatul de presă emis de instituţia prezidenţială.

Cei doi şefi de stat au vorbit, de asemenea, „despre necesitatea ca la Chişinău să fie instalat un guvern, pentru ca procesul de modernizare a Republicii Moldova să continue“, se mai precizează în comunicat.

Tot azi, Nicolae Timofti a avut o convorbire telefonică cu preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon. „Preşedintele APCE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a unor legi, care, în opinia sa, ar putea periclita parcursul european al Republicii Moldova“, se spune într-un comunicat de presă.

Preşedinţia de la Chişinău anunţă că Nicolae Timofti l-a informat pe Jean-Claude Mignon că „va studia legile respective şi va lua o decizie în strictă conformitate cu Constituţia“. Totodată, şeful statului „şi-a exprimat convingerea că în viitorul apropiat Parlamentul va acorda vot de încredere unui nou guvern, care să continue procesul de aliniere a Republicii Moldova la standardele şi valorile Uniunii Europene“.

Preşedintele Nicolae Timofti a reluat astăzi consultările cu reprezentanţii partidelor din fosta coaliţie de guvernare pentru găsirea unui candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Invitaţia i-a fost adresată şi PCRM, însă liderul acestuia, Vladimir Voronin, a respins-o. „Niciuna din fracţiunile parlamentare nu a făcut vreo propunere, dar ne încadrăm în termenele stabilite de lege“, a declarat preşedintele Nicolae Timofti, după consultări.

Primii la sfat cu Nicolae Timofti au ajuns liberal-democraţii. „Am discutat despre situaţia politică“, a spus scurt Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM. 

Mai incisiv s-a arătat liderul democrat Marian Lupu, care i-a cerut şefului statului să înainteze cât mai repede un candidat. „Nicolae Timofti trebuie să înainteze chiar mâine o persoană la funcţia de premier“, a opinat Marian Lupu. Totodată, liderul PD i-a solicitat preşedintelui ţării să nu promulge legile adoptate vineri de comunişti şi liberali-democraţi.

La rândul său, Timofti a spus că urmează să citească legile şi să vadă motivaţia. „Cred însă că imunitatea judecătorilor nu ar trebui să fie diminuată“, a menţionat şeful statului. 

„Pretenţiile democraţilor sunt prea mari“, este de părere Ion Hadârcă, din aripa reformatoare a PL. Mihai Ghimpu, preşedintele PL, spune că există două variante: fie cele trei componente ale AIE formează o majoritate, fie PLDM se aliază cu democraţii şi neafiliaţii.

Vineri, deputaţii PLDM şi PCRM au votat contra cronometru mai multe proiecte legislative. Astfel, a fost abrogat aşa numitul pachet de legi susţinut anterior de liberal-democraţi drept condiţie cerută de PD pentru a susţine un cabinet Filat-3, ce nu a mai fost posibil însă după ce Curtea Constituţională a emis o decizie ce face imposibilă înaintarea lui Vlad Filat la şefia Guvernului. Printre deciziile votate vineri se numără revocarea lui Corneliu Gurin din funcţia de procuror general, anularea trecerii la sistemul electoral mixt, majorarea pragului electoral pentru partide de la 4% la 7%, trecerea Centrului Naţional Anticorupţie în subordinea Guvernului. Totodată, la iniţiativa comuniştilor, a fost majorat pragul electoral pentru partide de la 4% la 7%; a fost anulată interdicţia de a vota cu paşapoarte de model sovietic, pe care le mai deţin circa 300.000 de cetăţeni moldoveni, şi au fost operate modificări legislative ce anulează inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale, astfel că magistraţii vor putea fi demişi în Parlament cu 3/5 din voturi.

După votul de vineri din Parlament au venit reacţii dure din partea oficialilor UE, ai Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia, care au avertizat liderii politici asupra evoluţiilor politice din ultimele luni, ce ameninţă dezvoltarea democraţiei, stabilitatea statului de drept şi parcursul european al Republicii Moldova.    

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite