Negocieri nebuloase pentru o majoritate în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a rămas o săptămână până la prima şedinţă în plen a Parlamentului, negociatorii din partea celor trei partide ce intenţionează să formeze coaliţia de guvernare pro-europeană - PLDM, PD şi PL - nu oferă nicio informaţie cu privire la viitoarea majoritate parlamentară.

Sergiu Sârbu, negociator din partea Partidului Democrat, a explicat că există o „înţelegere tacită” între negociatori de a nu divulga informaţii cu privire la mersul negocierilor, în pofida faptului că societatea civilă a cerut ca aceste negocieri să se ducă în mod transparent. Iar liberalul Dorin Chirtoacă spune că este nemulţumit de modul în care au loc negocierile. Anterior, Partidul Liberal a propus ca aceste întâlniri, dintre experţii partidelor, să se desfăşoare în prezenţa presei. Propunerea însă a rămas doar o declaraţie făcută de Mihai Ghimpu.

Negocieri ca în balada Mioriţa

Totuşi, unicul care vorbit până acum mai deschis despre procesul de formare a viitoarei coaliţii este Dorin Chirtoacă. El a declarat că negocierile nu se află în blocaj, chiar dacă cele trei grupuri nu s-au reunit deja de o săptămână. Chirtoacă ar fi propus, la una dintre reuniuni, ca viitorul program de guvernare să fie elaborat după modelul german. „Dorim o coaliţie europeană ca în Germania, aşa cum funcţionează la ei acordul de coaliţie, cum sunt formulate priorităţile. Modul în care s-au derulat lucrurile, ca în balada Mioriţa, trebuie să rămână în folclor. Trebuie să lucrăm la conţinut în mod european, inclusiv la modul de formare şi organizare a coaliţiei, la formula de repartizare a portofoliilor în Guvern”.

Liberalii spun „nu” comuniştilor

Tot liberalii sunt cei care au negat orice posibilitate de a se aşeza la masa de negocieri alături de Partidul Comuniştilor. „În ceea ce priveşte Partidul Liberal, noi nu vedem în niciun fel posibilă o alianţă cu Partidul Comuniştilor. Poate fi vorba doar de o relaţie PLDM-PD-PL pe de o parte şi opoziţia comunist-socialistă, pe de altă parte”.

Anterior, preşedintele liberal-democraţilor, Vlad Filat, dar şi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, au declarat că PCRM nu trebuie scos din ecuaţie. Filat este convins că un dialog dintre cele trei partide pro-europene şi PCRM trebuie să aibă loc, pentru ca în 2016 să fie posibilă votarea preşedintelui statului cu 61 de voturi în Parlament. Acum, cele trei partide pro-europene au 55 de mandate.

image

Întrebat dacă comuniştii au fost chemaţi la dialog, Sergiu Sârbu a declarat că nu poate vorbi la acest subiect. „Este clar că nu pot să vorbesc despre subiectul dat. Când va fi rezultatul, când va fi acordul, atunci vom veni cu informaţii. Nu vreau să comentez ce a spus domnul Chirtoacă. Avem o înţelegere să facem public rezultatele negocierilor la sfârşit”.

Comuniştii aşteaptă invitaţie

Tot Chirtoacă a opinat că nu este nevoie să fie impuse anumite termene pentru negocieri.  „Când se formează o coaliţie, contează ca discuţiile să nu dureze la nesfârşit şi să avem un rezultat mai bun, decât să fie făcute în pripă, după care să avem un rezultat prost pentru anii următori”.

Menţionăm că în cadrul unui interviu pentru Adevărul Moldova, preşedintele desemnat al fracţiunii comuniştilor, Violeta Ivanov, a declarat că PCRM îşi doreşte să participe la negocieri, doar că o invitaţie, în acest sens, nu a primit. Aceeaşi idee a formulat-o şi deputatul comunist Oleg Reidman: „Pe noi nimeni nu ne-a invitat la negocieri”. În acelaşi interviu, Violeta Ivanov s-a lăudat că PCRM este cel care a iniţiat parcursul european al Republicii Moldova.

Anatol Ţăranu, analist politic:

„Coaliţia ar trebui să se formeze din cele trei partide pro-europene, iar Partidul Comuniştilor aici nu prea are ce face. Dar, luând în considerare şi faptul că peste un an şi jumătate va veni timpul să alegem preşedintele, trebuie de găsit o modalitate de colaborare cu comuniştii. Aceştia trebuie să-şi asume rolul de opoziţie constructivă. Piatra de poticnire în formarea noii majorităţi poate fi partajarea fotoliilor din Guvern, dar şi a altor instituţii importante de stat”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite