NATO: Parteneriatul cu Republica Moldova se bazează pe cerinţele Moldovei
0După ce Igor Dodon a declarat în cadrul întrevederii sale cu secretarul adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu deschiderea oficiului NATO la Chişinău, pe motiv că ar contribui la îngreunarea procesului de reglementare a conflictului din Transnistria, totodată solicitând garanţii că organizaţia va respecta neutralitatea Moldovei, purtătorul de cuvânt al NATO a făcut câteva precizări pe acest subiect.
Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, susţine că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO se bazează pe cerinţele Moldovei şi este orientat concret pe nevoile cetăţeanului.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Oana Lungescu a declarat că NATO a cheltuit 4,5 milioane de euro pentru a distruge pesticidele periculoase, pentru a distruge mine şi muniţii care ar putea exploda şi periclita vieţile oamenilor. În plus, aproape 600 de moldoveni au urmat cursurile NATO pentru a ajuta la profesionalizarea sistemului de apărare din Republica Moldova, transmite IPN.
„Am oferit, de asemenea, cursuri pentru a ajuta la combaterea corupţiei în instituţiile moldoveneşti. Toate aceste lucruri sunt în beneficiul moldovenilor, la cererea Moldovei, cu deplina respectare a neutralităţii Moldovei, în baza Constituţiei. Această recunoaştere a neutralităţii a fost făcută în mod negru pe alb şi în Parteneriatul Individual, în Planul de Acţiuni de Parteneriat Individual, care există deja cu Republica Moldova”, a notat Oana Lungescu.
Potrivit ei, biroul NATO de la Chişinău va fi deschis anul acesta. Acesta se creează pe baza unui acord cu autorităţile din Republica Moldova, pe baza cererii Guvernului, acord ratificat în Parlament. Este un mic birou diplomatic, civil, unde marea majoritate a angajaţilor vor fi, de fapt, cetăţeni moldoveni. „Nu trebuie să vă închipuiţi că vor veni generali sau ofiţeri. E vorba de diplomaţi şi va fi un singur diplomat dintr-o ţară membră NATO, restul vor fi angajaţi moldoveni, din Republica Moldova. Tocmai pentru că ceea ce doreşte acest birou, scopul său este să ajute cetăţenii Republicii Moldova să-şi întărească instituţiile, să vadă la firul ierbii exact de ce are nevoie Republica Moldova şi să răspundă acestor cerinţe cu programele şi cu finanţările pe care le avem”, a subliniat Oana Lungescu.
Purtătoarea de cuvânt a spus că NATO este o alianţă defensivă şi a ajutat să menţină pacea în Europa de aproape 70 de ani de când s-a creat. Este o alianţă care aduce împreună ţări democratice, 28 în momentul de faţă, în curând 29, împreună cu Muntenegru, al cărei scop nu este să provoace conflicte, ci să le prevină.