Presa din Armenia susţine că Moscova ar fi comandat discursul antiarmean de la Erevan al Aureliei Grigoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Grigoriu este avocat parlamentar din anul 2008 FOTO Tudor Iovu
Aurelia Grigoriu este avocat parlamentar din anul 2008 FOTO Tudor Iovu

Rusia este cea mai interesată parte în provocarea unui scandal internaţional cu implicarea Armeniei şi Republicii Moldova ca urmare a declaraţiilor avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu, susţine publicaţia Zhamanak din Erevan.

Se pare că Rusiei nu i-au fost pe plac faptul că după afirmaţiile avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu în discursul rostit la conferinţa internaţională de la Erevan, autorităţile de la Chişinău şi-au cerut scuze de la Armenia şi au susţinut că acestea au fost o eroare regretabilă, constată ziarul armean Zhamanak, citat de inosmi.ru.

"Aparent  Rusia ar fi trebuit să salute decizia autorităţilor Republicii Moldova de a-şi cere scuze de la Armenia, aliatul Moscovei, pentru incident. Rusia însă încearcă să umfle incidentul armeano-moldovean. Aceasta, desigur că se înscrie în spiritul politicilor Kremlinului sau în lipsa de politici: la urma urmei, în Caucaz, Rusia nu are nici o politica, dar numai afaceri“, afirmă autorii articolului.

Potrivit publicaţiei de la Erevan, nu ar fi o surpriză dacă se va constata că aceste declaraţii au fost o comandă nu de la Baku precum a declarat Hermine Naghdalyan (vice-preşedinte al Adunării Naţionale a Armeniei), ci de la Moscova. "Posibil că Moscova întoarce Azerbaidjanului "restul", de la tranzacţia de un miliard dolari, plătiţi de Baku pentru achiziţia de arme din Rusia“, se precizează în articol.

Zhamanak aduce ca argument şi cazul ofiţerului azer Ramil Safarov, care în anul 2004 a ucis un ofiţer armean la Budapesta. Anul trecut acesta a fost extrădat Azerbaidjanului de Ungaria, pentru ca să-şi ispăşească în ţara sa pedeapsa de 30 de ani de închisoare. La Baku acesta însă a fost graţiat şi declarat erou naţional. Ulterior presa a scris că la extrădarea lui Safarov ar fi contribuit miliardarul rus cu origini azere Ilham Rahimov, un fost coleg de clasă al lui Vladimir Putin.

"Nu este exclusă implicarea vreunui miliardar rus în pregătirea scandalului provocat de avocatul parlamentar, iar afacerile acestuia să se intersecteze cu cele ale unui înalt funcţionar din cadrul guvernului rus“, constată publicaţia de la Erevan.

Totodată autorii susţin că de fapt ţinta acestei provocări a fost programul Parteneriatul Estic, la care Republica Moldova şi Armenia participă activ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite