Moldova va avea un sistem electoral mixt. Democraţii renunţă la votul uninominal: A fost un compromis pentru binele ţării VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Sistemul mixt este un compromis între sistemul uninominal şi cel proporţional. Afirmaţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, făcută în cadrul unui briefing de presă vineri, 5 mai. Speaker-ul a anunţat că democraţii vor susţine trecerea la votul mixt, propus de Igor Dodon şi promovat în Legislativ de socialişti, însă vor solicita introducerea unor modificări.

Proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din partea PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

Proiectul urmează să fie dezbătut şi în lectura a doua, abia după avizul Comisiei de la Veneţia.

Modificările solicitate de Candu ţin de posibilitatea ca cetăţenii să poată retrage mandatul deputatutului, dar şi ca diaspora să fie reprezentată în Parlament.

„Având în vedere că se doreşte un consens cât mai larg în Parlament şi societate s-a ajuns la un compromis în plenul Parlamentului pentru a comasa cele două proiecte de lege şi pentru a lua ca bază sistemul mixt de vot. Această decizie a fost luată cu 74 de voturi, ceea ce arată compromisul larg la care s-a ajuns astăzi”, a declarat Andrian Candu.

Speaker-ul a subliniat că Parlamentul va trimite Comisiei de la Veneţia spre avizare un singur proiect de lege de modificare a sistemului electoral, fiind vorba de cel mixt.

Liderul Grupului Popular European, Valeriu Ghileţchi, a spus după procesul de vot că cei zece deputaţi pe care îi reprezintă vor susţine votul mixt în lectura a doua, însă nu în varianta propusă de Igor Dodon.

La rândul său, la fel în cadrul unui briefing de presă, preşedintele ţării a calificat compromisul la care s-a ajuns pentru votarea sistemului electoral mixt ca pe o victorie, dând asigurări că sistemul uninominal nu mai are nicio şansă să fie implementat.

„Succesul enorm de astăzi, al preşedintelui, socialiştilor şi întregii societăţi este că am deturnat intenţia democraţilor de a introduce votul uninominal. Acum va fi mixt sau partinic, ambele situaţii pentru noi sunt bune”, a precizat Dodon.

Vedeţi declaraţiile lui Andrian Candu

Vedeţi declaraţiile lui Igor Dodon

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite