„Merkel nu poate permite o alianţă cu comuniştii la Chişinău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: adevarul.md
FOTO: adevarul.md

Vizita recentă la Chişinău a consilierului cancelarului german a readus şansele pentru formarea unei alianţe de guvernare în formatul PLDM-PD-PL. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1” , transmite IPN.

Analistul politic Victor Ciobanu este optimist că în cele din urmă va exista o guvernare pro-europeană majoritară şi va fi votat Guvernul Leancă. „După vizita consilierului lui Merkel la Chişinău declaraţiile liderilor politici s-au schimbat. Sunt convins că Angela Merkel nu putea permite o alianţă cu comuniştii într-o ţară pentru care a garanta cu propria onoare. Cred că în cele din urmă vor ceda toate cele trei formaţiuni”, a opinat analistul.

Victor Ciobanu consideră promiţător şi rezultatul dialogului dintre Iurie Leancă şi Mihai Ghimpu. „Îmi plac declaraţiile făcute de cei doi lideri. Ghimpu a spus răspicat că vrea să revină la negocieri, să fie formată alianţa pro-europeană. Dar regret că aceste declaraţii nu au fost făcute pe 5 decembrie, iar acum să avem o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional”, a punctat Ciobanu.

Şi comentatorul politic Vitalie Andievschi consideră că după vizita oaspetelui german lucrurile vor lua o altă întorsătură. „Angela Merkel l-a trimis la Chişinău pe omul său de încredere şi această vizită a lăsat amprente. Europenii nu au putut să admită scenariul apropierii de China şi al celor 2 miliarde de dolari, după cum se vehicula ultimul timp. Acest scenariu este unul periculos pentru Republica Moldova”, a spus comentatorul.

Andrievschi a îndemnat liderii celor trei partide pro-europene să înceapă a lucra în cele din urmă pentru binele ţării. „Este una împărţirea tortului şi alta e că ţara trebuie să meargă înainte. Interesul ţării este ceea ce trebuie să unească aceste partide. Moldovenii sunt de fapt un popor iertător, iar liderii politici trebuie să înţeleagă, că vor fi iertaţi dacă vor înceta să fure şi vor începe să lucreze pentru binele ţării”, a conchis Andrievschi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite