Maia Sandu: Are loc un efort organizat de divizare a societăţii pe tema refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

În Republica Moldova are loc un efort organizat de divizare a societăţii pe tema refugiaţilor, lucru inacceptabil care trebuie oprit,  afirmă preşedintele ţării, Maia Sandu. În ultimele două zile, pe reţelele de socializare sunt distribuite mesaje şi secvenţe video care reflectă neînţelegeri sau situaţii de conflict cu implicarea refugiaţilor din Ucraina.

„Instituţiile statului analizează această campanie şi vor interveni pentru a o opri”, a declarat şefa statului într-un briefing de presă, transmite IPN.

Maia Sandu a remarcat că războiul din Ucraina creează o situaţie tensionată în regiune, inclusiv în Republica Moldova. „Oamenii sunt speriaţi şi nervoşi – cetăţenii moldoveni, pomeniţi cu un conflict armat la frontieră, dar, mai ales, refugiaţii sosiţi din ţara vecină, ajunşi pe drumuri fugind din calea bombelor”.

„Este important să nu generalizăm incidente izolate cu implicarea refugiaţilor, dar să căutăm soluţii paşnice pentru ele. Să nu distribuim materiale video şi postări care ne divizează, incită la ură faţă de refugiaţi şi contribuie la încordarea atmosferei în ţară. Vă îndemn să fim îngăduitori, să avem răbdare unii cu alţii, iar, la nevoie, poliţia va interveni oricând pentru a soluţiona neînţelegerile apărute”, a declarat Maia Sandu.

Este inacceptabil şi iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaţilor să fie speculate de persoane în funcţii publice, demnitari şi aleşi, în scopuri politice. Exploatarea şi manipularea intenţionată cu tensiunile dintre oameni, în condiţii de război la hotarul ţării, va fi penalizată, a adăugat preşedintele.

Maia Sandu a apreciat mobilizarea şi solidaritatea oamenilor pentru a face faţă fluxului de refugiaţi, chiar dacă Moldova nu era pregătită pentru această situaţie. De asemenea, Maia Sandu a spus că Moldova are şi sprijinul partenerilor externi pentru gestionarea crizei umanitare, iar acum se discută cu mai multe state europene şi nu doar, despre preluarea parţială a refugiaţilor ucraineni pe teritoriul lor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite