Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, invalidat din cauza prezenţei scăzute la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute la vot, de 17,5%. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne ar fi trebuit să se prezinte cel puţin 33% din cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot.

UPDATE 21.15 Potrivit datelor preliminare, până la închiderea celor 307 secţii de votare, la ora 21.00, au mers la urne 110.500 de alegători, adică 17,5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Pentru validarea referendumului era necesar să voteze 33,3% din alegători.

UPDATE 16.30 Observatorii Promo-LEX constată noi încălcări în procesul electoral 

Observatorii Asociaţiei Promo-LEX au constatat în două cazuri, în sectoarele Buiucani şi la Centru, agitaţie electorală sau PR negru în perimetrul sau în apropierea secţiilor de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. Potrivit raportului de monitorizare de la ora 15.00, la o secţie din sectorul Râşcani, pe un panou era lipit mesajul: „Eşti patriot, nu ieşi la vot”. În 12 cazuri observatorii au constatat că urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în sectorul Râşcani al capitalei, transmite IPN.

În sectorul Ciocana a fost semnalat un caz de votare nejustificată în grup – în cabina de vot s-au aflat mai mult de o persoană. În două cazuri s-au înregistrat deficienţe în funcţionarea SIAS Alegeri, iar în alte zece cazuri s-au constatat deficienţe în listele electorale. Printre alte încălcări semnalate se numără fotografierea buletinelor de vot, neclarităţi privind înţelegerea conţinutului întrebării supuse referendumului de către alegători, dar şi implicarea în procesul electoral a observatorilor din partea participanţilor la referendum etc.

UPDATE 16.00 Până la această oră au votat 87.700 de alegători, 13.9% din totalul celor înscrişi pe liste.

UPDATE 15.00 Până la această oră au votat 78.700 de alegători, 12.5% din totalul celor înscrişi pe liste.

UPDATE 14.50 Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a participat la referendumul de revocare din funcţie a primarului general. Fostul şef de stat a declarat presei că problema nu e doar în Dorin Chirtoacă, dar în sistemul păgubos. 

Dinamica votului în regim LIVE

UPDATE 13.15 La această oră au votat 60.000 de persoane, adică 9.5% din numărul de alegători. 

UPDATE 12.25 Promo-LEX raportează abateri în desfăşurarea referendumului local.

Secţii de vot deschise cu întârziere, urne de vot care nu au fost sigilate, dar şi prezenţa materialelor de publicitate în raza secţiei de votare. Sunt abateri constatate până la ora 10.00 de misiunea Promo-LEX de observare a referendumului local de revocare a primarului general al Capitalei, transmite IPN. 


În Secţia de votare nr. 59, din sectorul Botanica, observatorului Promo-LEX i s-a îngrădit procesul de observare liberă. În două cazuri a fost constatată prezenţa materialelor de publicitate, afişelor, panourilor electorale în raza a 100 de metri de la secţia de votare.

În şapte secţii de votare urnele de vot au fost sigilate cu abateri ale procedurilor legale. S-a atestat ruperea/deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot. La fel, observatorii Promo-LEX au constatat cazuri în care în listele de alegători se află persoane decedate, dar şi cazuri de fotografiere a buletinelor de vot.
 

UPATE 12.00 Către această oră au votat 42.800 de locuitori ai Capitalei, ceea ce constituie 6.8% din numărul de alegători.

UPDATE 11.10 Preşedintele Igor Dodon, dar şi soţia sa, Galina Dodon, au votat. 

Igor Dodon vot referendum

„Este important că astăzi am oferit chişinăuienilor posibilitatea să voteze pentru schimbarea situaţiei în Chişinău (...) faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reuşită, pentru că în premieră chişinăuienii au iniţiat un referendum (..) vor profita chişinăuienii de această ocazie sau nu, vom vedea la sfârşitul zilei (...) noi vrem ca în oras să fie ordine, să fie curat. Sunt ferm convins că vreţi ca copiii dumneavoastră să aibă terenuri de joacă, să nu fie construcţii prin parcuri”, a declarat Igor Dodon la ieşirea din secţia de votare.

UPDATE 11.00 Preşedintele fracţiunii PSMR din cadrul Consiliului municipal Chişinău, Ion Ceban, a declarat că a votat pentru ca oraşul să fie mai frumos şi mai comod pentru toată lumea. Socialistul s-a prezentat la secţia de vot împreună cu soţia şi copiii, transmite IPN.

Întrebat de jurnalişti pentru ce a votat, acesta spus că a votat pentru un oraş mai bun, mai prietenos absolut pentru toţi, de la cel mai mic la cel mare.

Circa 15.000  de cetăţeni au participat la referendumul către ora 10.00. Pentru validarea referendumului local privind revocarea primarului general este necesar ca la urne să se prezinte cel puţin o treime din numărul de alegători incluşi în listele electorale de bază (628 683 de alegători).

UPDATE 10.40 Toţi cetăţenii cărora nu le este indiferentă soarta municpiului Chişinău ar trebui să iasă la vot - este mesajul preşedintelui Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, la ieşirea de la urne. Greceanîi şi-a dat votul „pentru o altă viaţă, mai confortabilă, în oraş”. Întrebată dacă banii cheltuiţi pentru referendum, peste nouă mii de lei, nu ar fi fost mai bine să fie folosiţi pentru lucrări de amenajare în Chişinău, lidera PSRM a cerut să nu să se speculeze cu această sumă. Nu este nici a treia parte din veniturile care se încasează zilnic la bugetul de stat, a menţionat Zinaida Greceanîi. Ea a mai spus că se putea face o „bombonică” din Chişinău cu „milioanele care s-au furat în Primărie”.

Către ora 10.00, rata de participare la referendumul local constituia 2,5%.

UPDATE 9.30 Vicepreşedintele Partidului Politic Partidul Nostru, Ilian Caşu, a votat „pentru o Primărie transparentă în municipiul Chişinău, pentru o Primărie care ar funcţiona la fel ca cea din Bălţi”. După ce şi-a exercitat, duminică, dreptul la vot, Caşu a declarat pentru presă că o instituţie transparentă este o instituţie fără corupţie.

Ilian Caşu a menţionat că a votat împotriva distrugerii parcurilor centrale, dar şi împotriva împânzirii oraşului cu gherete. Acesta a mai spus că a votat împotriva dezordinii din grădiniţe şi împotriva distrugerii centrului istoric al oraşului.

Către ora 9.20, rata de participare la referendumul local privind revocarea primarului general al municipiului Chişinău constituia 1,45%, ceea ce reprezintă peste nouă mii de alegători.

UPDATE 8.45 Toate cele 307 secţii de votare din Chişinău au fost deschise la timp, fără incidente, iar către ora 08.00 rata de participare la alegeri a fost de 0,45%, ceea ce reprezintă circa 2.800 de alegători.

Vicepreşedintele Consiliului electoral de circumscripţie electorală municipală Chişinău, Vitalie Miron, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că până în prezent incidente nu au fost înregistrate.

Centru este sectorul cu cei mai puţini alegători incluşi în listele electorale şi anume –  71.013 alegători, iar Botanica este sectorul cu cei mai mulţi alegători – 136.135. Condriţa este suburbia municipiului Chişinău cu cei mai puţini alegători incluşi în listele electorale – 550 de alegători, Durleşti este suburbia cu cei mai mulţi alegători incluşi în liste – peste 18 mii de alegători.

UPDATE 8.30 În municipiul Chişinău, persoanele care din motive de sănătate nu se pot deplasa la secţia de votare pentru a participa la referendum mai pot solicita astăzi urna mobilă până la ora 15.00, transmite IPN.

Cererile vor fi făcute în scris, la biroul electoral al secţiei de votare la care alegătorul este arondat, cu prezentarea unui  certificat medical care să ateste motivul pentru care a fost solicitată urna mobilă. Persoanele cu dizabilităţi de vedere pot înainta cereri privind votarea la locul aflării în formă verbală.

Persoana care se află în imposibilitate de a depune individual cererea privind votarea la locul aflării, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, poate depune cererea prin intermediul unui membru al familiei sau, după caz, poate solicita asistentului social intervenţia în acest sens.


Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Rezultatele preliminare vor fi anunţate la 00.00.

Conform legislaţiei, pentru ca Dorin Chirtoacă să demis din funcţie, trebuie să fie adunate nu mai puţin de 163.570 de voturi, adică mai mult decât numărul celor care l-au votat în alegeri.

Deşi mandatul lui Dorin Chirtoacă este până în 2019, Partidul Socialiştilor, condus de facto de către preşedintele Igor Dodon, a decis că primarul trebuie să fie demis. 

Aceştia au colectat semnăturile necesare pentru ca instanţa să le valideze, iar CEC-ul să pornească procedura de iniţiere a referendumului local. Socialiştii îşi motivează decizia prin faptul că edilul ar fi distrus Capitala, acuzându-l de corupţie şi că şi-ar fi instalat rudele şi prietenii în funcţii.

Situaţia lui Dorin Chirtoacă nu este deloc uşoară. Primarul a fost recent eliberat din arest la domiciliu şi trecut sub control judiciar, el fiind vizat în două cauze penale. De asemenea, acesta este suspendat din funcţie, iar locul său a fost ocupat de către Silvia Radu.

Chiar dacă referendumul nu va trece, nu este clar dacă primarul se va mai putea întoarce în funcţie, în caz că va fi condamnat.

Nu toate partidele suţin poziţia socialiştilor. Chiar dacă mulţi sunt nemulţumiţi de starea oraşului, aceştia se tem că prin referendum, Chişinăul ar cădea în mâna socialiştilor. Astfel, mai multe partide politice au decis să boicoteze referendumul doar ca să nu admită ca unul dintre cei mai mari concurenţi a lui Dorin Chirtoacă, socialistul Ion Ceban, să câştige Primăria în urma unor eventuale alegeri locale anticipate.

Formaţiunile care boicotează referendumul sunt: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal, Partidul Unităţii Naţionale, Mişcarea Populară Antimafie.

De partea cealaltă, cei care cheamă la demiterea primarului sunt: Partidul Nostru, Partidul Comuniştilor şi Partidul Socialiştilor, dar şi unii activişti civici.

Interesant este faptul că dezbateri electorale autentice nu au existat. Partidul Liberal a refuzat să participe la ele, declarând referendumul ca fiind unul ilegal. Socialiştii, de obicei în persoana lui Ion Ceban, au apărut de unii singuri prin studiouri.

Însă campanie electorală a existat. Aceasta a fost divizată între două partide, PL şi PSRM.

Amintim că primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost suspendat din funcţie. Edilul a fost reţinut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află şi în prezent. 

În acel dosar el este învinuit de corupere pasivă, acceptarea şi primirea, prin intermediar, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni. 

De asemenea, primarul este învinuit că a comis şi infracţiunea de trafic de influenţă. 

Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanţa de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite