Juristul PSRM: Formula de suspendare din funcţie a lui Igor Dodon este inechitabilă într-un stat de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formula de suspendare din funcţie a preşedintelui Igor Dodon, care a fost folosită de guvernare, nu este una echitabilă într-un stat de drept. Declaraţia aparţine juristului Partidului Socialiştilor, Fadei Nagacevschi, transmite IPN.

Potrivit acestuia, în anul 2017, Curtea Constituţională a transmis o adresă Parlamentului prin care a solicitat să fie reglementată instituţia responsabilizării politice de o manieră democratică a preşedintelui Republicii Moldova, dar legislativul nu a făcut nimic în acest sens.

„Există o adresă, Parlamentul inacţionează, nu intervine cu modificări legislative şi pune sub bătaie instituţia Curţii Constituţionale, delegitimizând-o prin asemenea hotărâri deocheate, că altfel nu le pot spune, şi, în acelaşi timp, dezinstituţionalizând instituţia preşedintelui. Eu nu înţeleg pentru ce se face acest atac la instituţia preşedintelui în condiţiile în care principiul de bază este stabilitatea funcţiei”, spune juristul PSRM.

Expertul Ion Tăbârţă consideră că şeful statul mai degrabă acum acţionează politic decât instituţional. „El ştie foarte bine că pentru aceste acţiuni nu va fi supus acţiunii de impeachment, de aceea îşi permite”, spune Ion Tăbârţă.

Potrivit lui, această procedură de suspendare convine atât şefului statului, care obţine anumite dividende politice, dar este convenabilă şi majorităţii parlamentare care numeşte în anumite funcţii persoanele pe care le doreşte.

Expertul în drept constituţional Vitali Catană susţine că în condiţiile în care preşedintele Igor Dodon a acceptat demisia precedenţilor miniştri, dar a refuzat să-i numească pe cei propuşi de Guvern, CC a reţinut că şeful statului refuză să-şi îndeplinească obligaţiunile şi a considerat că singura modalitate de a evita blocajul instituţional este suspendarea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite