Iurie Leancă: Parlamentul European propune obiective care vor schimba în bine viaţa moldovenilor
0Raportul Parlamentului European care solicită aprofundarea colaborării şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini ţările aflate la frontierele de est ale UE, constituie un semnal foarte important şi propune obiective care vor schimba în bine viaţa cetăţenilor moldoveni. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
Potrivit lui Iurie Leancă, în raportul parlamentarilor europeni, care vizează aprofundarea colaborării cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, se face referinţă la un şir de propuneri cum ar fi aderarea într-o anumită perspectivă la Uniunea Europeană, ceea ce este un pas calitativ nou, posibilitatea aderării la aranjamentele Schengen, despre care nu s-a vorbit până acum, anularea tarifelor roaming, aderarea la un spaţiu energetic comun european, crearea unor coridoare de infrastructură, care ar conecta Moldova mult mai bine la tot ce înseamnă infrastructura europeană.
„Sunt convins că aceste propuneri, în momentul în care le asimilăm noi ca ţară, dar şi Uniunea Europeană, vor însemna un nou jalon, o nouă pagină foarte importantă în relaţia noastră cu UE. E foarte important să avem obiective”, spune vicepreşedintele legislativului.
Potrivit lui, aceste obiective sunt extrem de importante care vor schimba realităţile din Republica Molacova, vor schimba spre bine viaţa cetăţenilor pentru că deschid noi oportunităţi pentru economie, pentru întreprinzători.
Analistul Anatol Ţăranu spune că propunerile deputaţilor europeni nu se vor resimţi în deplinătatea lor în viaţa cotidiană a cetăţenilor moldoveni foarte curând. Este nevoie de o anumită perioadă de timp ca acest program să se realizeze şi să înceapă să dea roade. „Din punctul de vedere al propagării valorilor europene, acest eveniment are o însemnătate foarte mare”, spune analistul.
Un nou raport al Parlamentului European solicită aprofundarea colaborării cu Ucraina, Georgia şi Moldova şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini ţările aflate la frontierele de est ale UE. Raportul a fost deja adoptat de Comisia pentru afaceri externe şi va fi votat de deputaţii europeni în cadrul sesiunii plenare din această lună.