John Kerry şi Iurie Leancă au lansat, la Washington, Dialogul Strategic moldo-american: „Acest sprijin va asigura ireversibilitatea reformelor democratice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Iurie Leancă şi Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, au lansat Dialogul Strategic moldo-american, în cadrul vizitei şefului Guvernului moldovean la Washington. Oficialii au discutat despre agenda bilaterală, parcursul european al Republicii Moldova şi, în mod prioritar, evoluţiile din Ucraina, se spune într-un comunicat de presă al Executivului de la Chişinău.

John Kerry şi-a început discursul prin a le spune jurnaliştilor americani că a rămas impresionat de calitatea vinurilor moldoveneşti pe care le-a degustat în oraşul subteran de la Cricova, în luna decembrie a anului trecut. Secretarul de Stat a declarat că SUA va continua să susţină reformele din Republica Moldova, va intensifica dialogul politic şi va încuraja schimburile comerciale cu ţara noastră.

La rândul său, prim-ministrul Iurie Leancă a promis că Moldova va acţiona pentru asigurarea unor relaţii previzibile cu ţările vecine şi a stabilităţii în regiune.Premierul moldovean a menţionat că eforturile comune ale SUA şi UE vor impulsiona agenda europeană a ţării noastre. „Mai mult decât atât, sprijinul Statelor Unite va asigura ireversibilitatea transformărilor democratice în Moldova”, a subliniat Iurie Leancă.Potrivit lui, reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei sunt priorităţi pe agenda Guvernului. „În acest sens, suntem recunoscători Guvernului SUA pentru acordarea asistenţei necesare pentru punerea în aplicare a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei”, a declarat Iurie Leancă.

Prim-ministrul i-a mulţumit lui John Kerry pentru vizita din luna decembrie la Chişinău, unde a participat la lansarea brandului „Wine of Moldova“, fapt ce favorizează accesul vinurilor moldoveneşti pe piaţa americană. După întrevederea cu John Kerry, Iurie Leancă va ţine un discurs despre evoluţiile din regiune, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Atlantic, se mai spune în comunicatul de presă al Guvernului.

În cadrul vizitei oficiale în SUA, premierul Iurie Leancă a avut astăzi o întrevedere cu vicepreşedintele Joe Biden, la care s-a alăturat şi şeful de la Casa Albă, Barack Obama, lucru ce nu a fost prevăzut în programul iniţial. Preşedintele american a ţinut să vină personal ca să-l salute şi să-l felicite pe Iurie Leancă pentru Acordul de Asociere cu UE parafat la Summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, la Vilnius.„Inima mea e cu voi, sprijinul meu e pentru voi şi vreau să vă văd reuşind“, i-a spus Barack Obama lui Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite