Iurie Leancă: „De azi Moldova şi UE sunt unite, promit ca vom merge până la capăt pe drumul european şi vom reveni acasă, în Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul moldovean Iurie Leancă la semnarea Acordului de Asociere cu UE
Premierul moldovean Iurie Leancă la semnarea Acordului de Asociere cu UE

În discursul susţinut înaintea semnării Acordului de Asociere Moldova - UE, premierul Iurie Leancă a declarat că este o zi istorică ce poate fi definită cu un singur cuvânt: viitor. Premierul moldovean a mai spus că Moldova îşi propune să devină în scurt timp ţară candidată la aderare la UE.

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă înainte de semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, la Bruxelles

„Domnule Preşedinte al Consiliului European,
Domnule Preşedinte al Comisiei Europene,
Distinşi şefi de stat şi de guvern,

De azi înainte, Moldova şi Uniunea Europeană sunt unite. Este o zi istorică, ce are o semnificaţie specială. Şi pe care aş putea-o defini printr-un singur cuvânt: viitor!
Un viitor. Şi nu e vorba doar de un viitor mai bun, ci viitorul în deplinul sens al acestui cuvânt!

De la independenţa sa, tânărul stat Republica Moldova a cunoscut suişuri şi coborâşuri, speranţe spulberate şi realizări remarcabile. Noi nu negăm realitatea.

Multe probleme mai persistă şi astăzi. Şi nimeni nu ştie mai bine decât mine care sunt provocările cărora trebuie să le facem faţă. Dar lucrurile se schimba. Ele se schimbă rapid, în special, în direcţia cea bună. Din 2009, de la formarea unei coaliţii de guvernare pro-europene, Republica Moldova a făcut  alegerea. O alegere definitivă, de integrare europeană.

Această alegere ne obligă. De asemenea, ne dă puterea să mergem înainte! De-a lungul acestui parcurs strategic, nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectiv principal - cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi ştim cât este de exigent acest parcurs şi nu subestimăm în niciun fel dificultăţile. Dar nu avem nicio îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma şi a moderniza Moldova.
Ţara mea este supusă unor tensiuni foarte mari, ca şi întreaga regiune. Ştiţi acest lucru cu toţii, la fel de bine ca şi mine. Astăzi, probabil, la frontierele de Est ale Uniunii Europene, valorile fondatoare ale integrării europene sunt puse la încercare. Dar tot acolo se află şi cei mai înflăcăraţi susţinători ai integrării europene. Şi ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Ei merită acest lucru.

de aceea, aş dori să vă mulţumesc pentru sprijinul pe care l-aţi acordat  obiectivului nostru de integrare europeană, pentru cooperare şi solidaritatea faţă de ţara mea.

Doamnelor şi domnilor,

Aş dori să continui acest discurs într-o altă limbă oficială a Uniunii Europene - în limba română care, de asemenea, este limba vorbită de ţara mea!

Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim şi pe care o vom avea – o viaţă mai bună, o viaţă demnă şi o viaţă trăită în pace!
Pentru aceasta, va trebui să muncim din greu. Dar cred cu tărie că vom merge înainte. Inainte, nu inapoi! Şi asta, deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici!
Mă gândesc acum la moldovenii de acasă, dar şi la cei stabiliţi în afara ţării, care ne susţin arborând drapelul moldovenesc şi cel European, în zeci de oraşe din toată lumea.
Dragi concetăţeni,
Ziua de azi este istorică! Dar, în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul şi că ne-am rupt de trecut!
Va fi un vot determinat, care va cimenta cursul european al ţării şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.
Atunci când, la 29 noiembrie 2013, parafam la Vilnius Acordul de Asociere, vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană!
Astăzi, vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă, în Europa!” 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite