Istoricii, cu declaraţii contradictorii despre unirea Republicii Moldova cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Istoricii, cu argumente pro şi contra unirii Republicii Moldova cu România FOTO: Adevărul
Istoricii, cu argumente pro şi contra unirii Republicii Moldova cu România FOTO: Adevărul

În timp ce unii experţi atestă o revigorare a mişcării unioniste în Republica Moldova, alţii consideră că nu există perspective privind unirea cu România, transmite IPN.

Potrivit sursei citate, istorici şi reprezentanţi ai organizaţiilor care promovează unirea Republicii Moldova cu România au participat ieri la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

Istoricul Octavian Ţîcu consideră că unirea cu România ar fi o şansă pentru Republica Moldova. „Republica Moldova a arătat o incapacitate ca stat. În interiorul Republicii Moldova nu există soluţii viabile privind dezvoltarea de mai departe. Criza cu care se confruntă acum ţara noastră a amplificat tendinţele unioniste. La ora actuală România este unicul stat pe care Republica Moldova mai poate conta”, a spus Ţîcu.

O părerea similară o are şi Constantin Codreanu, reprezentant al Blocului Unităţii Naţionale. „Guvernanţii noştri sunt ultimii din cetăţenii acestei ţări care nu-şi doresc unirea. Motivele sunt clare. Ei au nevoie de posturi cheie în conducerea statului, dar şi se mai tem că vor ajunge la închisoare. Primii paşi premărgători unirii ar trebui să fie conectarea Republicii Moldova la conducta de gaze şi reţelele electrice româneşti. România este independentă energetic, nu depinde de gazul rusesc”, a argumentat Codreanu.

La polul opus se află istoricul Leonid Tabără. „România şi Moldova sunt două ţări diferite, iar unirea este o utopie. Nu unirea cu România este şansa Republicii Moldova, dar alegerea unui guvern normal, capabil să dezvolte ţara”, a opinat Tabără.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite