Ion Sturza: Lăsaţi-ne pe noi, cetăţenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine ne împrietenim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, îl invită pe ambasadorul american la Chişinău, James Pettit, la o dezbatere publică, după ce acesta a declarat că Republica Moldova nu este România.

„Stimate ES ambasadorul SUA James Pettit, este prea de tot... Sunt şocat. După ce ne-aţi „stabilizat”, aruncându-ne în braţele oligarhiei corupte, ne daţi şi lecţii de identitate?! 

Aşa ceva şi-au permis doar „prietenii” din est. Lăsaţi-ne pe noi, cetăţenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintaşii noştri au luptat şi au fost duşi în Gulag. 

Dacă doriţi o cortină de fier între Moldova şi România, puteţi să o faceţi din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în „ţarcul independenţei” de la Chişinău. Aşa o „zonă verde” de stabilitate. Ca în "democraţiile" din Africa şi America Latină. E lăudabil că ne învăţaţi limba, dar studiaţi şi istoria noastră. După mai vorbim. Vă invit la dezbateri publice. Daca e poziţia Departamentului de Stat, trebuie clarificat”, a scris fostul premier al Republicii Moldova pe pagina sa de Facebook.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat că Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure.

„Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite